Pažitka
Název:

Kančí ragú s brusinkovou omáčkou a krupicovými noky


Kančí ragú s brusinkovou omáčkou a krupicovými noky


Ingredience:
kančí maso (plec)400 g
mrkev1 ks
petržel1 ks
celer klínek
cibule1 ks
brusinkový džem2 lžíce
švestková povidla1 lžíce
třtinový cukr2 lžíce
balsamikový ocet nebo balsamikový krém (1 lžíce)2 lžíce
jalovec3 kuličky
černý pepř5 kuliček
bobkový list1 ks
nové koření4 kuličky
rozmarýn snítka
tymián snítka
olivový olej50 ml
máslo kousek
hladká mouka1 lžíce
červené víno250 ml
smetana na vaření50 ml
sádlo kousek
kůže ze špeku kousek
sůl dle potřeby
pepř dle potřeby
Ingredience:
Postup přípravy:

Rozmarýn a tymián, vynikající kombinace ke zvěřině, ktrou krupicový nok netradičně doprovodí.

Maso nakrájíme na větší kostky, opepříme, přidáme rozmarýn, tymián a zalijeme olivovým olejem. Promneme a v zakryté nádobě a chladnu necháme den i dva odpočívat.
V kastrolu si rozpálíme kousek másla, přidáme na střední kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a necháme pustit barvu. Pak přidáme i pokrájenou cibuli. Přidáme koření, které si dáme do čajítka nebo látkového měšce. Lze použít pyramidový sáček od Vitany na svíčkovou. V tom případě už dáme jen jalovčinky. Přidáme povidla, brusinkový džem, cukr a restujeme na barvu. Přisolíme. Vlijeme ocet a necháme odpařit.

Mezitím si na pánvi orestujeme maso, které rovněž osolíme. Když je maso krásně dohněda opečené, vložíme ho do zeleninového základu, přidáme špekové kůže, zalijeme vínem a necháme pomalu táhnout doměkka. V průběhu dušení podle potřeby doléváme vínem, vodou nebo vývarem.
Kousek másla dáme do misky, necháme povolit a vpracujeme do něj lžíci hladké mouky. Měkké maso vyjmeme spolu s kořením z hrnce a přidáme máslo. Necháme probublat. Poté vše tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka a následně přes jemné sítko ještě přecedíme. Zjemníme smetanou, podle chuti dosolíme.

Noky:
25O ml mléka, lžičku soli, špetku muškátového květu a 40 g másla přivedeme k bodu varu. Poté tenkým pramínkem sypeme 110 g krupičky a mícháme, dokud se nám těsto neodlepí - neodpálí - od vařečky.
Necháme zchladnout. Do vlažného těsta zapracujeme 1 vejce. Lžící vykrajujeme noky a všechny najednou vhodíme do vroucí osolené vodAž vyplavou na hladinu, máme hotovo.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Naďa Indruchová

    zavřít okno