Pažitka
Název:

Kapustová polévka se zeleninou a česnekem


Kapustová polévka se zeleninou a česnekem


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko dle potřeby
hlávková kapusta140 g
mrkev2 ks
česnek dle chuti
brambora1 ks
řapíkatý celer50 g
bílá cibule1/2 ks
voda1,5 l
kmín dle chuti
Postup přípravy:

Tato polévka se zařadí mezi naše velmi oblíbené. Hlávkovou kapustu jsem doposud příliš nepoužívala, spíše jsem ji byla nevěrná s její růžičkovou kamarádkou a to byla velká chyba. Polévka je velmi chutná a rozhodně se k ní opět vrátíme. Mě kapusta zaujala právě z důvodu velkého obsahu vápníku.

A proč vlastně kapustu? Kapusta je vynikajícím zdrojem důležitých antioxidantů, a to betakarotenu a vitamínu C. Betakaroten je zodpovědný za lepší zrak, protože se přeměňuje na vitamin A, který pozitivně ovlivňuje nejen na naše oči, ale i na pokožku či posiluje naši odolnost vůči infekcím. Jen pro zajímavost, sto gramů kapusty obsahuje 75 procent doporučené denní dávky vitamínu A a téměř dvakrát více, než je stanovená denní dávka vitaminu C. Kromě toho kapusta obsahuje železo a vitamín B9, známý také jako kyselina listová. Obě látky příznivě ovlivňují tvorbu červených krvinek v lidském organismu. Netřeba zapomenout ani na vápník, právě kapusta ho obsahuje nejvíce ze vší zeleniny. Podobně jako jiné „zelené“ zeleniny, i kapusta chrání před rakovinou, a to před rakovinou žaludku, tenkého a tlustého střeva, což potvrdilo už množství vědeckých výzkumů.

Na Ghí orestujeme posekanou cibuli s česnekem, přidáme očištěnou, na kostičky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer, prohřejeme a zalijeme vodou, přidáme kmín. Po 10 minutách vaření přidáme pokrájenou bramboru a vaříme. Když je zelenina měkčí, přidáme na nudličky nakrájenou hlávkovou kapustu bez košťálu, povaříme, osolíme a rozmixujeme, já jsem ještě přidala druhý stroužek česneku, který jsem přidala prolisovaný a krátce jej v polévce povařila.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno