Pažitka
Název:

Kaštanové cupcakes


Kaštanové cupcakes


Ingredience:
Těsto:
vajíčka4 ks
cukr krupice115 g
hladká mouka115 g
prášek do pečení0,5 lžičky
máslo30 g
kakao na pečení30 g
vařené kaštany50 g
Krém:
mascarpone250 g
smetana na šlehání (min 31%)200 ml
práškový cukr4 lžíce
kaštanový krém2 lžíce
vařené kaštany50 g
Na ozdobu:
vařené kaštany25 g
Postup přípravy:

Moc mě baví experimentovat, a když v obchodě trefím na něco, co neznám, dost často se stává, že to skončí v mém nákupním košíku. Obdobně tomu tak bylo i u kaštanového krému od Bonne Maman, který mi padl do oka v jednom z vídeňských supermarketů - koupit se dá ale i u nás, a to minimálně na netu. No a když jsem pak v Normě pod budějovickým Dvořákem trefila na jedlé kaštany, bylo rozhodnuto, co se bude dít! Pokud máte také tak rádi zvuk praskajících ořechů, jejich vůni a lehce sladkou chuť, tyto cupcakes Vás zaručeně osloví!

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Nyní si připravíme kaštany. Určitě je můžete koupit v obchodě ve slupce, nařezávat je, péci a loupat. Já si je ale koupila rovnou vyloupané v sáčku, a to v sekci oříšků v Normě. Vložíme je všechny do mixéru a rozsekáme na malé kousky - v této podobě je použijeme do těsta, krému i na ozdobu.

Sypké suroviny zahrnující mouku, prášek do pečiva a kakao smícháme v misce. Máslo rozpustíme v mikrovlnné troubě - dávám na 1 minutu při 360 W. Vajíčka s cukrem vyšleháme při vysokých otáčkách do husté pěny (tento postup trvá několik minut). Přes síto do pěny postupně prosejeme směs mouky, prášku do pečiva a kakaa a opatrně ji zapracujeme pomocí stěrky. Nyní přilijeme do těsta rozpuštěné máslo a opět opatrně zapracujeme. Nakonec přidáme 50 gramů rozsekaných kaštanů a naposledy promícháme. Těsto plníme centimetr pod okraj silikonových košíčků nebo papírových košíčků, kterými jsme vyložili muffinový plech. Pečeme v předehřáté troubě cca 15 - 20 minut. Po upečení vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Krém je velice jednoduchý. Všechny suroviny vložíme do hluboké mísy a vyšleháme do hustého krému. Vzniklý krém nanášíme na vychladlé dortíky pomocí cukrářského sáčku s kovovou zdobičkou.

Zdobíme dle fantazie. Já zvolila velice jednoduchou variantu v rustikálním stylu, a to posypání zbývajícími kaštany. Určitě by vypadala hezky i varianta krém + půl lžičky kaštanového krému + rozemleté kaštany - popřípadě i kousky čokolády.

Pokud pečete poprvé nebo si jen chcete ověřit, zda děláte vše při pečení cupcakes správně, může se Vám hodit 15 tipů pro božské cupcakes. Vychytávky a rady související s pečením cupcaků najdete na jedné ze záložek blogu - tady.

Podrobné info:
Počet porcí15 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Ivana Chlumáková

    zavřít okno