Pažitka
Název:

Kefírové lívance


Kefírové lívance


Ingredience:
Ingredience:
kefír500 ml
hladká mouka300 g
cukr100 g
vejce1 ks
soda1 rovná lžička
Postup přípravy:

Klasika, kterou nám vařila od malička maminka. Díky tomu jsem dlouho neznala obvyklou klasiku z droždí, kterou dělala mému muži jeho maminka (a zřejmě i vaše maminky vám). Jak vidíte, od pohledu jsou stejně nadýchané a vláčné jako ty kynuté, jen se nemusí čekat, až nakynou, smaží se hned po umíchání těsta.

Kefír, cukr a vejce rozšleháme tak, aby se vše spojilo. Mouku smísíme se sodou a přidáme ke kefírové směsi a rozmícháme. 

Rozpálíme plotnu a připravíme si lívanečník, hrneček s trochou oleje a mašlovačku. Aby se lívance nepřipalovaly a zároveň do sebe nenasákly moc tuku, smažíme je tak, že před nalitím těsta ďolíčky v lívanečníku zlehka potřeme mašlovačkou namočenou do oleje a pak nalijeme těsto (s množstvím to nepřeháníme, lívance nabudou). Ve chvíli, kdy se začnou na lívanci dělat bubliny, ho otočíme a dopečeme z druhé strany. 

Z lívanečníku setřeme případně zbytky těsta, znovu potřeme olejem a pokračujeme s další várkou lívanců. Z předepsaného množství se udělá asi 30 menších lívanců.

Servírujeme s marmeládou a kopečkem oslazeného tvarohu (nebo zakysané smetany), v sezoně s čerstvým ovocem. Výborné jsou i s javorovým sirupem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno