Pažitka
Název:

Kokosovo-čokoládová bábovka


Kokosovo-čokoládová bábovka


Ingredience:
Ingredience:
vejce2 ks
cukr krystal150 g
olej100 ml
smetana ke šlehání250 ml
polohrubá mouka300 g
kypřící prášek do pečiva1 ks
sůl špetka
strouhaný kokos100 g
kvalitní čokoláda, nastrouhaná nebo najemno posekaná100 g
Postup přípravy:

Kokosovo-čokoládová bábovka je vlastně mojí variací na Margot buchtu. Pokud ji neznáte, je to jednoduchá a rychlá buchta na plech, do které přijdou nastrouhané margotky. Náš vybíravý chlapeček ji má rád, občas mu ji upeče babička, tak jsem chtěla i já doma. Neměla jsem ovšem margotky, zato zbylé vánoční cukroví. Neděste se - poprvé jsem tuhle bábovku pekla hned po Vánocích, padl do ní tudíž čokoládový salám a raffaello kuličky. Podruhé jsem místo kupovaných tyčinek použila strouhaný kokos a čokoládu, bábovka měla opět úspěch. Jednou se doma možná dočkají i těch margotek, ale možná taky ne, tahle ryze domácí verze se mi totiž líbí (a chutná) mnohem víc.

V míse šleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabudou, trvá to minimálně 5 minut. Tenkým pramínkem postupně přilijeme olej a smetanu, vždy důkladně zašleháme. Zvlášť si v misce smícháme mouku, kypřící prášek, sůl a kokos. Nadvakrát vše přisypeme do mísy a vymícháme těsto. Nakonec opatrně zapracujeme čokoládu. 

Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, povrch uhladíme. Pečeme dozlatova, zhruba 45-50 minut (doba pečení záleží na velikosti formy, pokud do středu bábovky zapíchneme špejli a vytáhneme ji suchou, bez drobečků, je upečeno). Během pečení můžeme bábovku přikrýt alobalem, aby se navrchu nepřipálila. Necháme ji vychladnout ve formě. 

Tip: Stejně jako já můžete bábovku ještě polít rozpuštěnou čokoládou a posypat kokosem.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno