Pažitka
Název:

Koláč se zelím a slaninkou/uzeným tofu


Koláč se zelím a slaninkou/uzeným tofu


Ingredience:
Křehké těsto:
hladká mouka300 g
Hera, máslo, atd.100 g
kysaná smetana200 g
soda1 lžička
sůl špetka
cukr1 lžička
Náplň:
mražené houby1 hrst
kmín špetka
sůl špetka
pepř špetka
máslo nebo olej1 lžíce
jakákoli slanina (uzené tofu)100 g
větší cibule (nakrájená nadrobno)1 ks
bílé kysané zelí (cca 300 g, když je příliš kyselé, propláchneme je vodou)1 balení
sýr Gouda (plátky nebo strouhaný)100 g
Postup přípravy:

Těsto je univerzální, krásně se s ním pracuje a můžeme je použít na jakékoli další koláče, slané i sladké i pro malé slané košíčky s libovolnou náplní. Pokud chceme, použijeme listové těsto, ale tohle je lepší, fakt.

Mouku promícháme s cukrem, solí a sodou, přidáme změklou (nebo pokud nechceme čekat tak nastrouhanou) Heru a zakysanou smetanu. Rukama rychle vypracujeme těsto, zabalíme do folie či igelitového sáčku a hodinku je chladíme v lednici.

Houby opečeme s pepřem, kmínem a solí na lžíci másla a dusíme doměkka tak, aby na konci nezbyla žádná tekutina.

Na slanině opečeme cibuli dozlatova, přidáme k ní zelí a krátce podusíme. Smícháme s houbami a necháme vychladnout (stačí, aby byla náplň vlažná).

Pokud ale používáme tofu, opečeme je na cibulce a odstavíme - opatrně přimícháme až úplně nakonec k hotové zelno-houbové směsi a vše pokládáme na těsto do formy.

Formu vyložíme pečicím papírem a vložíme do ní vyválené těsto. Dno koláče je lepší propíchat vidličkou. Na ně pak rozložíme zelnou směs. Pečeme při 180 stupních 20 – 30 minut. Pak povrch poklademe (posypeme) sýrem a ještě 15 minut dopékáme.

Je výborný horký i studený, podáváme jako oběd, večeři nebo pohoštění k pivu. Studený se lépe krájí.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Daniela Svobodová

    zavřít okno