Pažitka
Název:

Koprovka zahuštěná květákem pro děti od 9 měsíců

dětská jídla


Koprovka zahuštěná květákem pro děti od 9 měsíců


Ingredience:
Ingredience:
čerstvý kopr40 g
květák250 g
máslo50 g
kefírcca 200 ml
vývar dle potřeby
ocet dle chuti
cukr dle chuti
Postup přípravy:

Nedávno jsme  nad ní s děvčaty hromadně slintaly, ale zároveň jsme si taky povídaly o tom, že nutričně tato omáčka není žádný velký hit. Chvíli jsem nad tím přemýšlela, jak koprovku udělat zdravě, jak ji zahustit, až jsem vytvořila tuto. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a absolutně mimi a dia friendly. Milovníkům klasiky určitě nechci tvrdit, že se jí vyrovná, ale chutná je určitě a navíc mě kromě ní v bříšku taky hezky hřeje i pocit, že je zdravá.

Postup přípravy je podobný, jako u koprovky klasické, jen prostě úplně zapomeňte na mouku. V hrnci si rozpustíme máslo, do něj přihodíme nasekaný kopr a na drobné růžičky obraný květák a všechno pěkně společně pět minut opečeme. Poté podlijeme vývarem - jen tak, aby byl květák ponořený, ale více ne. Vaříme do změknutí, což trvá přibližně 15 minut. Poté umixujeme do hladka v mixéru, vrátíme zpátky do hrnce, dochutíme solí, cukrem a octem a zjemníme kefírem (který je sám o sobě trošku kyselý, takže v té nejzdravější variantě nebo ve variantě pro nejmenší bych využila k dochucení jen toho). 

Pozn.: Jelikož jsem květák rozmixovala společně s koprem, omáčka se mi zabarvila trošku do zelena. Na chuti barva zřejmě nic nemění, přesto pokud trváte na estetické stránce věci, doporučila bych kopr v omáčce provařit až po rozmixování, ale podle mě to zase už potom není úplně ono.

Dětská specifika
Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno