Pažitka
Název:

Králík na hořčici s medem a meruňkovým džemem


Králík na hořčici s medem a meruňkovým džemem


Ingredience:
Ingredience:
naporcovaný králík1 ks
cibule1 ks
vývar400 ml
máslo2 lžíce
olej1 lžíce
hrubozrnná hořčice3 lžíce
domácí meruňková zavařenina2 lžíce
med1 lžíce
smetana na šlehání200 ml
čerstvý rozmarýn2 snítky
čerstvý tymián3 snítky
růžová sůl dle chuti
Postup přípravy:

Celé dopoledne jsem strávila v kuchyni a připravovala něco na zub na odpolední "kinder party". Moji dva pomocníci samozřejmě nesměli chybět.
Po vytažení posledního plechu se sušenkami, přišel konečně na řadu králík, který byl v plánu k obědu.
Králíka dělám už několik let stejně, na smetaně, podle receptu mojí tchýně. Dnes jsem se rozhodla zariskovat. Matěj byl stejně nacpaný, jak pořád ochutnával, jestli to maminka všechno dobře napekla, takže jsem ani nečekala, že bude obědvat.
Jaké bylo moje překvapení, když místo typického rýpání vymetl talíř, a po jeho zvolání: "Maminko, prosím ještě těstovinky.", jsem si sedla na pozadí.
Vzhledem k tomu, že normálně do něj v poslední době musím všechno cpát, aby mu nelezla žebra, a dnes snědl skoro dvě porce, věřím, že bude tato úprava králíka chutnat i u Vás doma.

Porce králíka osolíme a v pekáčku či kastrolu, který je vhodný do trouby, opečeme na másle s olejem. 
Maso vyjmeme a do výpeku nasypeme nadrobno pokrájenou cibuli. Zpěníme, přidáme hořčici a posekané bylinky, zalijeme vývarem, vložíme králíka, přikryjeme a pečeme v troubě při 180 stupních doměkka (asi 1-1,5 hodiny). 
Po upečení odložíme maso bokem, do pekáče přilijeme smetanu, džem a vše rozmixujeme. 
Podle konzistence zredukujeme na požadovanou hustotu (já omáčku vařila ještě asi 30 minut) a nakonec dochutíme medem.
Jako přílohu jsem zvolila pohankové těstoviny.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno