Pažitka
Název:

Králík s rajčaty, olivami a polentovým knedlíkem


Králík s rajčaty, olivami a polentovým knedlíkem


Ingredience:
Ingredience:
rozporcovaný králík1 ks
kuřecí vývar400 ml
sekaná konzervovaná rajčata400 ml
cibule2 ks
mrkev2 ks
sušená rajčaata5 ks
vypeckované černé olivycca 20 ks
bobkový list2 ks
nové koření5 kuliček
česnek3 stroužky
tymián5 větviček
sůl dle chuti
pepř špetka
olivový olej trochu
Polentový knedlík:
instantní polenta130 g
šalotka1 ks
strouhaný sýr (ementál)40 g
vývar500 ml
máslo kousek
Postup přípravy:
Králík od našich sousedů na chalupě + samé dobré věci = recept v italském stylu.

Hodně lidí říká, že králíka neradi, že je suchý. Nebojte, tenhle si plave v rajčatech a je krásně šťavnatý. A zkuste i polentový knedlík. Kromě toho, že je vážně dobrý, je i extra rychlý. Kdo by chtěl, může vyzkoušet i starší recept na králíka se smetanovou omáčkou.
Nejdříve rozporcujte králíka. Mrkev pokrájejte na půlkolečka, cibuli a česnek nadrobno.
Jednotlivé porce masa osolte a opepřete. Do pánve vlijte trochu oleje a králíka na něm z obou stran opečte. Opečené kousky dejte do pekáčku a na pánev dejte opékat cibuli. Když začne sklovatět přidejte mrkev a nakonec, když už mrkev i cibule bude zlátnout, přidejte i česnek.
Orestovanou zeleninu přidejte do pekáčku ke králíkovi. Podlijte vývarem - ze začátku stačí tak 250 - 300ml, zbytek nechte na pozdější podlití. Přidejte i sekaná rajčata, bobkový list, nové koření a tymián. Přikryjte a nechte dusit 40 minut na 180°C.
Po 40 minutách přidejte na půlky pokrájené olivy a na kostičky pokrájená sušená rajčata. Pokud je potřeba, podlijte další částí vývaru a duste doměkka, asi tak dalších 40 minut.

Polentový knedlík:
Na másle opečte najemno pokrájenou šalotku. V okamžiku kdy zezlátne, přilijte vývar. Přiveďte k varu a po částech vsypte polentu. Nezapomeňte pořádně míchat, ideálně metličkou a opravdu pozor na žmolky.
 Za okamžik začne polenta houstnout. Ještě chvíli míchejte, stačí minuta, dvě..a přidejte strouhaný sýr. I ten do polenty dobře vmíchejte a už můžete začít vymazávat mističky máslem a plnit je polentou, která s tím jak chladne i docela rychle tuhne.
Naplněné mističky nechte zchladnout tak, aby šel knedlík vcelku vyklopit ven. Každý vyklopený kousek ještě přepulte, budou vypadat přesně jako bramborové knedlíky. Já na to použila keramické mističky s průměrem 7cm. Ke každé porci jsem počítala s jednou mističkou. 
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno