Pažitka
Název:

Křehký koláč s mascarpone, jahodami a chřestem


Křehký koláč s mascarpone, jahodami a chřestem


Ingredience:
Těsto:
špaldová mouka typ 630 Lidl180 g
máslo120 g
cukr moučka50 g
žloutek1 ks
Náplň:
mascarpone200 g
tvaroh250 g
cukr moučka50 g
vanilkový lusk1 ks
pomeranč1/2 ks
vejce1 ks
bílek1 ks
větší jahody5 ks
bílý chřest4 ks
máta snítka
cukr krystal2 lžíce
Postup přípravy:

Dnešní bolestné pro tatínka, který včera při cyklo-závodu havaroval a zároveň obalovač nervů pro mě, protože je to vážně občas s těmi třemi chlapy dost náročné - což mi určitě potvrdí nejedna manželka sportovce a maminka raubířů mužského pohlaví.
Recept na těsto jsem si vypůjčila od Mámy v kuchyni a jejího úžasného špaldového koláče.
Náplní mě zase naopak inspirovali Kluci v akci.

Těsto si připravíme smícháním povoleného másla, cukru, žloutku a mouky. Necháme cca 1/2 hodinky odpočnout v lednici. Chřest si oloupeme a uvaříme cca 7 minut ve cukrové vodě s mátou. Scedíme a necháme vychladnout. Dortovou formu (24 cm) si vyložíme pečícím papírem a z odleženého těsta vyválíme větší placku, kterou vložíme do formy tak, aby okraje cca 2 cm přesahovali do stran. Je možné i rovnou namačkat těsto do formy. Dno těsta propícháme vidličkou a pečeme v rozpálené troubě na 170 stupňů 5 minut. Náplň si vytvoříme smícháním mascarpone s tvarohem, cukrem, vyškrabaným vanilkovým luskem, šťávou z půlky pomeranče, vajíčka a bílku. Vzniklý krém nalijeme na horké těsto, poklademe rozkrájené jahody a chřest. Pečeme zhruba 30 minut. Necháme zcela vychladit a uchováme koláč v chladu.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Cvrkalová

    zavřít okno