Pažitka
Název:

Krémová polévka z kořenové zeleniny a tymiánu


Krémová polévka z kořenové zeleniny a tymiánu


Ingredience:
Ingredience:
mrkev4 ks
petržel2 ks
celer1/4 ks
jarní cibulka2 ks
citron1/4 ks
Ghí dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
nové koření2 kuličky
bobkový list2 ks
tymián3 snítky
vývarcca 3/4 l
Postup přípravy:

Krémová polévka z kořenové zeleniny se u nás vaří poměrně často. Jednak nám prostě chutná a jednak je skvěle univerzální a plná zeleniny, a to jako polévka i jako zeleninová omáčka a doma jsme ji přejmenovali na „rychlou svíčkovou“. Děti ji prostě milují a já jsem za to ráda, protože když už není inspirace, tak tato polévka je sázka na jistotu.

Ghí rozpusťte v tlakovém hrnci a pak na něm osmahněte cibulku a až zesklovatí tak i všechnu zeleninu, nakrájenou na stejně velké kostky (mrkev, petržel, celer) přidejte také 1/4 omytého citronu a koření (nové koření, bobkový list, tymián) nejlépe zabalené do gázy zavázané nití, abyste nemuseli koření z polévky složitě lovit. Podlijte vývarem, tak aby byla zelenina ponořená, ale ne více a nechte vařit v tlakovém hrnci cca 10 minut (do změknutí zeleniny).

Poté jej opatrně otevřete (mžete si odebrat pár lžic zeleniny na ozdobení), vyndejte koření a citron a přidejte sůl, pepř a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému. Zelenou část jarní cibulky, pak můžete použít na dozdobení polévky.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy10 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno