Pažitka
Název:

Kuřecí játra s hruškou dušenou na černém pivu a hedvábnou bramborovou kaší


Kuřecí játra s hruškou dušenou na černém pivu a hedvábnou bramborovou kaší


Ingredience:
Játra:
kuřecí játra500 g
hruška2 ks
černé pivo200 ml
hřebíček6 ks
máslo2 lžíce
třtinový cukr1 lžíce
jarní cibulka1 ks
sůl dle chuti
řepkový olej dle potřeby
čerstvý tymián na ozdobu
Bramborová kaše:
brambory1 kg
mléko200 ml
smetana 30%50 ml
máslo80 g
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Játra? Buď je milujete, nebo nesnášíte (většinou díky školním jídelnám a jejich podivných omáček z nich). Já patřím do té první kategorie, nejraději jsem je měla jen orestované se spoustou cibule. Do té doby než jsem při listování časopisem Gurmet narazila na tento recept a hned si byla jistá, že dám šanci i jiné kombinaci. Recept jsem si trochu poupravila a tady je výsledek. 
Nutno podotknout, že měl velký úspěch nejen u maminky, ale i u tatínka.

Brambory si oloupeme, nakrájíme na menší kousky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme asi 20 minut doměkka. Vodu slijeme. Ideálně ručním šlehačem uvařené horké brambory krátce rozmixujeme spolu s máslem. Po částech přidáme teplé mléko, smetanu a vyšleháme v hladkou kaši. Dosolíme dle chuti.
Hrušky oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na plátky. Na pánvičce si rozehřejeme máslo, přidáme hrušky, cukr, hřebíček a po chvilce zalijeme pivem. Na mírném plameni dusíme, než hrušky změknou a tekutina se zredukuje na hustší omáčku.
Očištěná a případně ještě rozkrájená játra osmahneme na oleji, přidáme nasekanou cibulku a restujeme doměkka, osolíme. 
Podáváme s bramborovou kaší a játra zalijeme omáčkou s hruškami. Ozdobíme lístky tymiánu.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Kateřina Cvrkalová

    zavřít okno