Název:Kuřecí salát s avokádem v kapsičce z pita chleba
dětská jídla
Ingredience:
Ingredience na salát: |
kuřecí prsa | 2 ks |
kurkuma nebo směs kari koření | 2 lžičky |
avokádo | 1 ks |
sušený česnek | 1/2 lžičky |
sůl | 1 lžička |
pepř | 1 lžička |
oblíbené koření (paprika) | 1 lžička |
limetka (šťáva) | 1 ks |
čerstvé lístky koriandru | hrstička |
majonéza | 1/4 šálku |
řecký bílý jogurt | 1/4 šálku |
pita chléb | 4 ks |
Recept na pita chléb: |
hladká mouka | 2 hrníčky |
špaldová celozrnná mouka | 1 hrníček |
sušené droždí | 1 pytlík |
vlažné mléko | 1 hrnek |
sůl | 2 lžičky |
třtinový cukr | 1 lžička |
olivový olej | 4 lžíce |
Postup přípravy:Kurkuma má velmi příjemnou chuť, navíc není ostrá. Na rozdíl od jiných asijských koření, která budeš v receptech z této knihy používat.
Postup na směs, děti čtou tučnou část:
- Kuřecí prsa mamince osol, opepři a můžeš přidat i svoje oblíbené koření, třeba červenou papriku.Maminka ti potom maso zprudka opeče na pánvi z obou stran a odloží stranou, aby vychladlo. Taky ti rozkrojí limetku, protože některé plody mají příliš tuhou slupku a maminka už na ni má ten správný grif.
- Smíchej si majonézu s jogurtem, aby se trochu odlehčila. Vymačkej rozpůlenou limetku přímo na majonézu s jogurtem. Limetka sice vypadá trochu jako zelený citrón, ale její chuť je úplně jiná. Osol, opepři, přidej kurkumu a hezky lžící zamíchej.
- Maso už určitě vychladlo, můžeš ho opatrně nakrájet nožem, nebo klidně natrhat rukama na menší kousky.
- Přidej kousky masa do limetkového dipu a pečlivě promíchej lžící.
- Avokádo opatrně prokroj až k pecce a kolem ní rozkroj na poloviny. Odloupni půlky avokáda od pecky a jemně je vytlač ze slupky. Se správně zralým avokádem, které má hnědou slupku a zelenou dužinu, ti to půjde úplně hravě. Měkoučké avokádo pak rozkrájej na kostky nebo plátky a promíchej s masem. Maminka ti mezitím očistí a naseká koriandrové lístky.
- Nakonec přidej čerstvý koriandr. Chleba na vrchu kousek odřízněte a vznikné kapsa. Tu naplň masovou směsí. Teď máte svačinku , která skvěle padne do ruky, když se vydáte na výlet.
Recept na domácí pita chleba (asi 8 placek)
- Jako první smíchej obě mouky, droždí, sůl i pepř – suché ingredience.
- Hned potom přidej olivový olej a zahřáté mléko a dej uhníst do kuchyňského robota. Pokud nemáte doma robota, popros maminku, aby ti těsto uhnětla. I když se to nezdá, je to opravdu velmi pracné.
- Jakmile je těsto kompaktní a odlepuje se od stěn misky, je připraveno. Dej ho vykynout na topení. Trvá to asi 45 minut.
- Až těsto vykyne rozděl ho na zhruba 8 malých kuliček, které rozválíš do placky a srovnáš na plech vyložený pečícím papírem. Ale pozor! Placky nesmí být moc tenké, jinak se nenafouknou a těsto se uvnitř neoddělí a nevznikne kapsička, kterou potřebujeme. Placka by měla být tlustá asi 1cm, což je zhruba jako tvůj paleček.
- Teď nech placky ještě 15 minut odpočívat na plechu a zatím popros maminku, aby ti rozpálila troubu na vysokou teplotu – 210 stupňů.
- Jakmile je trouba připravená dejte placky do trouby a pečte je asi 5 minut nebo dokud nejsou zlaté. V ideální případě by se měly nafouknout.
- Až je vyndáš buď velmi opatrný. Uvnitř kapsy je horký vzduch o který by si se mohl popálit!
- Placky zabal do utěrky, nech vychladnout a pak je můžeš začít plnit.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min
Autor:
zavřít okno