Pažitka
Název:

Kuřecí salát s avokádem v kapsičce z pita chleba

dětská jídla


Kuřecí salát s avokádem v kapsičce z pita chleba


Ingredience:
Ingredience na salát:
kuřecí prsa2 ks
kurkuma nebo směs kari koření2 lžičky
avokádo1 ks
sušený česnek1/2 lžičky
sůl1 lžička
pepř1 lžička
oblíbené koření (paprika)1 lžička
limetka (šťáva)1 ks
čerstvé lístky koriandru hrstička
majonéza1/4 šálku
řecký bílý jogurt1/4 šálku
pita chléb4 ks
Recept na pita chléb:
hladká mouka2 hrníčky
špaldová celozrnná mouka1 hrníček
sušené droždí1 pytlík
vlažné mléko1 hrnek
sůl2 lžičky
třtinový cukr1 lžička
olivový olej4 lžíce
Postup přípravy:

Kurkuma má velmi příjemnou chuť, navíc není ostrá. Na rozdíl od jiných asijských koření, která budeš v receptech z této knihy používat.

Postup na směs, děti čtou tučnou část:

  1. Kuřecí prsa mamince osol, opepři a můžeš přidat i svoje oblíbené koření, třeba červenou papriku.Maminka ti potom maso zprudka opeče na pánvi z obou stran a odloží stranou, aby vychladlo. Taky ti rozkrojí limetku, protože některé plody mají příliš tuhou slupku a maminka už na ni má ten správný grif.
  2. Smíchej si majonézu s jogurtem, aby se trochu odlehčila. Vymačkej rozpůlenou limetku přímo na majonézu s jogurtem. Limetka sice vypadá trochu jako zelený citrón, ale její chuť je úplně jiná. Osol, opepři, přidej kurkumu a hezky lžící zamíchej.
  3. Maso už určitě vychladlo, můžeš ho opatrně nakrájet nožem, nebo klidně natrhat rukama na menší kousky.
  4. Přidej kousky masa do limetkového dipu a pečlivě promíchej lžící.
  5. Avokádo opatrně prokroj až k pecce a kolem ní rozkroj na poloviny. Odloupni půlky avokáda od pecky a jemně je vytlač ze slupky. Se správně zralým avokádem, které má hnědou slupku a zelenou dužinu, ti to půjde úplně hravě. Měkoučké avokádo pak rozkrájej na kostky nebo plátky a promíchej s masem. Maminka ti mezitím očistí a naseká koriandrové lístky.
  6. Nakonec přidej čerstvý koriandr. Chleba na vrchu kousek odřízněte a vznikné kapsa. Tu naplň masovou směsí. Teď máte svačinku , která skvěle padne do ruky, když se vydáte na výlet.

Recept na domácí pita chleba (asi 8 placek)

  1. Jako první smíchej obě mouky, droždí, sůl i pepř – suché ingredience.
  2. Hned potom přidej olivový olej a zahřáté mléko a dej uhníst do kuchyňského robota. Pokud nemáte doma robota, popros maminku, aby ti těsto uhnětla. I když se to nezdá, je to opravdu velmi pracné.
  3. Jakmile je těsto kompaktní a odlepuje se od stěn misky, je připraveno. Dej ho vykynout na topení. Trvá to asi 45 minut.
  4. Až těsto vykyne rozděl ho na zhruba 8 malých kuliček, které rozválíš do placky a srovnáš na plech vyložený pečícím papírem. Ale pozor! Placky nesmí být moc tenké, jinak se nenafouknou a těsto se uvnitř neoddělí a nevznikne kapsička, kterou potřebujeme. Placka by měla být tlustá asi 1cm, což je zhruba jako tvůj paleček.
  5. Teď nech placky ještě 15 minut odpočívat na plechu a zatím popros maminku, aby ti rozpálila troubu na vysokou teplotu – 210 stupňů.
  6. Jakmile je trouba připravená dejte placky do trouby a pečte je asi 5 minut nebo dokud nejsou zlaté. V ideální případě by se měly nafouknout.
  7. Až je vyndáš buď velmi opatrný. Uvnitř kapsy je horký vzduch o který by si se mohl popálit!
  8. Placky zabal do utěrky, nech vychladnout a pak je můžeš začít plnit.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Petra a Linda Novotné

    zavřít okno