Pažitka
Název:

Kvásková pizza


Kvásková pizza


Ingredience:
Rozkvas:
žitná mouka150 g
voda150 g
Finální těsto:
špaldová mouka T 630300 g
voda140 g
olivový olej2 lžíce
himalájská sůl10 g
Náplň:
loupaná krájená rajčata1 plechovka
cibule1/2 ks
česnek2 stroužky
koření na pizzu1 lžička
sůl dle chuti
cukr dle chuti
žampiony100 g
šunka od kosti200 g
tvrdý sýr200 g
černé olivy100 g
Postup přípravy:

A je tu zase víkend a já mám čas být v kuchyni o trochu déle, navíc si moji kluci už v týdnu přáli pizzu. Původním receptem jsem se inspirovala u skvělé pekařské kolegyně z naší místní skupiny na FB vzniklé po absolvování kurzu kváskového pečení, který tato kolegyňka zorganizovala a já ji tímto děkuji za odstartování mé kváskomanie.

Nejdříve si připravíme nejlépe večer rozkvas smícháním kvásku s moukou a vodou v husté těsto. Necháme prokvasit při pokojové teplotě cca 12 hodin. Ráno si osmahneme na oleji cibulku s česnekem nasekaným najemno, zalijeme rajčaty a cca 15 minut povaříme. Dochutíme solí, cukrem a kořením, necháme vychladnout. Žampiony si nasekáme a osmahneme.

Rozkvas smícháme s moukou, vodou, olejem a solí. Necháme cca jednu až dvě hodiny kynout. Poté prohněteme na podložce, případně podsypáváme ještě moukou, v hladké pružné těsto. To rozdělíme na dva bochníčky, které necháme další cca 2 hodiny kynout přikryté igelitem. Poté každý bochníček rozválíme na pečícím papíře na placku a zapneme troubu na 250 stupňů. Zhruba po dvaceti minutách troubu zapaříme a každou placku pečeme zhruba 15 minut dozlatova. Obě placky naplníme libovolnou náplní. Já potřela předem uvařenou rajčatovou omáčkou, posypala šunkou, žampiony, sýrem a olivami.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Cvrkalová

    zavřít okno