Pažitka
Název:

Květáková polévka - kyselo

bez BKM, lepku, vajec


Květáková polévka - kyselo


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko bio dle potřeby
cibule nebo pórek2 ks
kedlubna (může být i bílá ředkev či ředkvičky)1 ks
petržel kousek
malý květák1 ks
velká cuketa1 ks
mandlové mléko500 ml
umeocet dle chuti
mletý kmín dle potřeby
himalájská sůl dle chuti
voda dle potřeby
Postup přípravy:

Miluji květák, jde upravit na tisíc způsobů a polévka z něj může být pokaždé jiná. K této úpravě se vracím často. Miluji kyselo a to jsem si bohužel dopřát při omezení mléčnými výrobky nemohla, a tak jsem přemýšlela, jak dosáhnout té příjemně nakyslé chuti. Na to je skvělý umeocet. Rozhodně stojí za pozornost.

Umeocet není skutečný ocet, jelikož místo kyseliny octové je v něm použita kyselina citronová. Má však nezaměnitelnou chuť, pro kterou si jej oblíbíte, a také mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Umeocet se výborně hodí například do salátů, kde dobře nahradí jakýkoliv jiný ocet.

Jak se umeocet vyrábí a používá

Umeocet vzniká jako odpad při fermentaci japonských švestiček umeboshi. Kromě toho, že je kyselý, je také velmi slaný, proto si při jeho použití dejte dobrý pozor. Vzniklá tekutina totiž obsahuje až 30 % mořské soli (pozor na přesolení pokrmu, solíme až po dochucení umeoctem). Hodí se nejen do salátů, ale můžete si z něj připravit i lahodný nápoj se zvláštní chutí. Přirozeně červenou tekutinu zalijete horkou vodou a můžete ji pít například místo čaje. Umeocet ještě můžete dochutit třeba sojovou omáčku nebo jinak dle svých vlastních preferencí.

Umeocet je dále vhodný na dochucení polévek nebo omáček. Vyzkoušejte ho a jistě nebudete litovat.

Umeocet je rovněž zajímavým přírodním doplňkem. Jeho užívání doporučujeme například při žaludečních potížích, jelikož pomáhá na nevolnosti a zvyšuje chuť k jídlu. Pokud je vaše tělo rozladěné, umeocet vám pomůže nastolit acidobazickou rovnováhu. Také je účinný při snižování únavy nebo na pálení žáhy. Vyzkoušet jej můžete také tehdy, když vás bolí hlava nebo když potřebujete doplnit energii. I když je na chuť kyselí, neutralizuje toxiny a zpomaluje stárnutí pokožky.

A nyní k receptu na polévku. 

Na Ghí orestujeme cibuli či bílou část pórku. Přidáme pokrájenou kedlubnu (může být i bílá ředkev nebo ředkvičky), kousek petržele, květák rozebraný na růžičky a velkou vydlabanou a pokrájenou cuketu. Prohřejeme, zalijeme 500 ml mandlového mléka, přidáme mletý kmín. Vodu přiléváme dle požadované konzistence. Když je zelenina měkká, rozmixujeme a přidáme dle chuti umeocet, až pak dosolíme dle chuti. Polévka chytne příjemný kyselý nádech. Samozřejmě, pokud nejsme omezeni bezmléčnou dietou, můžeme dát místo umeocet podmáslí, zakysanou smetanu či bílý jogurt. 

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno