Pažitka
Název:

Květákový krém se slaninou a tymiánem


Květákový krém se slaninou a tymiánem


Ingredience:
Ingredience:
střední květák1 ks
střední brambory2 ks
celer50 g
šalotka1 ks
libová slanina100 g
tymián1 lžička
zakysaná smetana + k podávání3 lžíce
vývar nebo voda1,2 l
umeocet1 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Z lednice už na mě delší dobu volal květák, tak jsem si řekla, že to chce nějakou hustou polévku na zahřátí. Navíc v talíři po mojí milované babičce zahřála dvojnásob.

Na másle nebo ghíčku osmahneme šalotku. Přidáme nakrájenou slaninu a opečeme dozlatova. Květák rozebereme na růžičky, brambory a celer očistíme a nakrájíme na kostičky. Vše společně orestujeme a pak zalijeme vodou nebo vývarem. Přisypeme sušený tymián, osolíme a opepříme. Vaříme do změknutí zeleniny. Nakonec rozmixujeme, vmícháme zakysanou smetanu a případně dochutíme umeoctem. Nechte si chutnat!

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Lucie Kříbalová

    zavřít okno