Pažitka
Název:

Květákový mozeček


Květákový mozeček


Ingredience:
Ingredience:
květák1 kg
sůl dle chuti
pepř dle chuti
velká cibule1 ks
velká vejce (nebo 8 menších)6 ks
máslo2 lžíce
smetana 31%200 ml
nakrájená pažitka1 lžíce
Postup přípravy:

Když se řekne květák, hodně lidí si automaticky představí tuhle zeleninu obalovanou a osmaženou. Já na ta smažená jídla až tak nejsem a z květáku miluji mozeček. Jednoduché jídlo, za chvíli hotové a díky vejcím i s dostatkem bílkovin.

Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu a osolíme ji. Květák omyjeme, rozdělíme na růžičky a vložíme do vroucí vody (bez košťálu). Vaříme do měkka (cca 12 minut), poté scedíme a rozbijeme šťouchadlem na brambory. 

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pánvi rozpálíme máslo a cibulku na něm zpěníme. Přidáme květák a prohřejeme.

Mezitím si v misce rozšleháme vejce se solí, pepřem a smetanou. Nalijeme na pánev na květák a na mírnějším ohni promícháváme. Vejce by měla mít konzistenci míchaných vajíček, takže pozor, aby nezůstala na pánvi moc dlouho a nebyla přesušená.

Podáváme s vařeným bramborem a posypané čerstvou pažitkou.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy20 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno