Pažitka
Název:

Kynuté knedlíky s povidly a borůvkami


Kynuté knedlíky s povidly a borůvkami


Ingredience:
Ingredience (20 - 25 ks dle velikosti):
hrubá mouka1 kg
čerstvé droždí1/2 kostky
vejce1 ks
vlažné mléko500 ml
sůl špetka
cukr krystal1 - 2 lžíce
povidlacca 1 zavařovací sklenice
borůvky125 g
K podávání:
strouhaný tvrdý tvaroh dle chuti
cukr moučka dle chuti
máslo dle chuti
zakysaná smetana dle chuti
Postup přípravy:

Kynuté knedlíky byly přáním rodiny. Přiznám se, že knedlíky s ovocem dělám raději z tvarohového těsta, ale řekla jsem si, proč to nezkusit. Přiznávám, že na chuti je to znát a myslím, že každá z těchto příprav má něco do sebe. U nás jsme si je připravovali s domácími povidly a borůvkami a nemohl chybět ani tvaroh, cukr, máslo a zakysaná smetana.

Do mísy si prosejeme mouku, uděláme v ní důlek a doprostřed rozdrobím do něj droždí. Na droždí nasypeme cca 1 lžíci cukru krystal a přidáme 1 - 2 lžíce vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Poté do směsi přidáme zbytek mléka, špetku soli a vejce a prohněteme. Vypracujeme středně tuhé těsto, které by se nám nemělo lepit. Těsto necháme ještě cca 30 minut kynout v míse. Z vykynutého těsta si pomocí válečku vyválíme placku o výšce cca 1 centimetr a pomocí velkého hrnku vykrajujeme kolečka. Doprostřed každého z nich dáme lžičku povidel a pořádně utěsníme a vytvarujeme do kuličky. Takto udělané knedlíky necháme ještě cca 10 minut dokynout. Poté je vaříme ve vroucí vodě cca 5 - 8 minut. Po vytažení knedlíky musíme propíchat vidličkou nebo špičkou nože (jinak by se nám srazily). Podáváme např. se strouhaným tvrdým tvarohem, borůvkami, posypané cukrem a přelité rozpuštěným máslem. Kdo má rád, může přidat i zakysanou smetanu. Pokud jde o náplň, je také možné připravit s ovocem, které zrovna doma máte (borůvky, jahody, meruňky apod.)

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno