Pažitka
Název:

Kynutý jablečný koláč a závin se skořicí, mandlemi, kokosem a drobenkou

bez lepku, mléka, vajec, vegetariánské, vegan


Kynutý jablečný koláč a závin se skořicí, mandlemi, kokosem a drobenkou


Ingredience:
Korpus:
rýžová polohrubá mouka350 g
pohanková mouka150 g
tapioka škrob Adveni60 g
vanilková hraška65 g
čerstvé droždí20 g
mandlové mléko Provamel420 ml
Alsan Bio (máslo či tuk)60 g
třtinový cukr50 g
kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu dle chuti
sůl špetka
pohanková mouka na podsypání těsta
Alsan Bio na pomazání
Náplň:
jablka5 - 6 ks
skořice dle chuti
strouhaný kokos2 - 3 hrsti
nesířené rozinky2 hrsti
mleté mandle2 - 3 hrsti
Bioláda Zahrada - výběrový džem na potření korpusu
Drobenka:
Alsan Bio dle potřeby
pohanková mouka dle potřeby
třtinový cukr dle potřeby
Na ozdobení:
rozinky dle potřeby
mandle dle potřeby
Postup přípravy:

Už delší dobu jsem se chystala na jablečný závin a jelikož si ráda hraju s bezlepkovým těstem, chtěla jsem si jej vyzkoušet. Když jsem měla těsto připravené, vzpomněla jsem si na úplně novou formu na koláč z Lidlu, a tak jsem ji musela hned vyzkoušet, těsta bylo dostatek a vznikl i plánovaný závin. A musím říct, že se mi ty moje pokusy docela daří. Koláč neměl chybu a byl náležitě oceněn nejmenším strávníčkem jako mňam. Tatínek si liboval rovněž u závinu, jen příště mu tam mám přidat víc jablek. No dobrá tatínku já se příště polepším.

Nejprve si připravíme těsto. Na pracovní plochu, ideálně na nepřilnavou podložku nasypeme odváženou rýžovou polohrubou a pohankovou mouku, tapioka škrob, díky kterému se nám bude s těstem lépe pracovat. V rendlíku si ohřejeme mandlové mléko, tak aby bylo vlažné, přidáme do něj nadrolené droždí, vanilkovou hrašku a třtinový cukr, promícháme a necháme přibližně 3 minuty stát.

Mezitím si omyjeme citron, ze kterého si najemno nastrouháme citronovou kůru.

Z mouky a tapioka škrobu vytvoříme důlek, do kterého nalijeme směs rostlinného mléka, vanilkové hrašky, cukru, droždí, přidáme povolený Alsan, nastrouhanou kůru z citronu a vypracujeme si nelepivé těsto, které přendáme do misky, přiklopíme utěrkou a necháme 20-30 minut kynout, záleží na okolní teplotě, těsto nenakyne tolik jako těsto, které obsahuje lepek.

Když nám těsto pěkně kyne, máme čas na přípravu náplně. Oloupeme a nastrouháme jablka, já si je nastrouhala nahrubo, přidáme skořici, pomleté mandle, rozinky a strouhaný kokos, kterého jsem dala přibližně 3 hrsti, aby nedošlo k rozmočení těsta, ale i zároveň k ovonění.

Mandle můžeme použít i i celé, já si je namlela z důvodu, že koláč byl připravován i pro syna a měla jsem obavu, aby je nevdechl.

Po nakynutí těsta si těsto vyklopíme na pomoučněnou podložku, vyválíme si potřebnou velikost těsta na koláč, já potřebovala 27cm + okraj koláče, výšku těsta jsem měla přibližně kolem 0,5cm. O tenčí se nepokoušejte, těsto by se trhalo a hlavně by se korpus při krájení a konzumaci trhal. Když máme vyválený požadovaný tvar a velikost, přendáme těsto do formy na koláč, vmačkáme těsto prsty ke dnu a stranám, potřeme dno koláče výběrovým džemem, já zvolila Bioládu Zahrada a na ni navrstvíme směs jablek, skořice, mandlí, kokosu a rozinek. Jelikož jsem měla dost těsta, hrála jsem si ještě s okrajem a mřížkou na koláč. Vyválela jsem si špagátky z těsta, které jsem dala po obvodu koláče a přes sebe a vytvořila z nich mřížku, kterou jsem před pečením potřela tukem. Pak už jsem jen připravila drobenku z pohankové mouky, cukru a Alsanu a vzniklou drobenkou koláč posypala.

Koláč jsem vložila do rozehřáté trouby a pekla jsem na 180°C přibližně 20 minut do zrůžovění, koláč jsem po upečení ozdobila rozinkami a mandlemi.

Jelikož mi zůstalo poměrně dost těsta, rozhodla jsem se ještě pro závin, samozřejmě můžete těsto využít i na druhý koláč pokud máte dvě formy, já ji sice mám, ale chtěla jsem si z těsta závin zkusit.

Těsto jsem vyválela přes pečící papír, kde jsem si jej ponechala, naplnila stejnou náplní jako u koláče a pomocí pečícího papíru stočila, potřela tukem, přendala na plech i s pečícím papírem a dala péct na 180°C přibližně 15-20 minut.

Těsto je závinu trošku sušší, příště vyzkouším při pečení přikrýt alobalem, ale když jsem jej po vychladnutí dala do potravinové fólie a do lednice, bylo druhý den měkké.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno