Pažitka
Název:

Kyseláky


Kyseláky


Ingredience:
Ingredience:
sádlo kousek
cibule1 ks
bobkový list4 ks
nové koření10 kuliček
sůl dle chuti
mletý pepř dle chuti
ocet dle chuti
smetana ke šlehání 31%1 kelímek
uzenina (klobása, špekáček...já měla klobásový kabanos)300 g
brambory uvařené ve slupce dle potřeby
hladká mouka3 lžíce
Postup přípravy:

Tento recept se vařil celá desetiletí v rodině mého manžela.

Uzeninu uvaříme doměkka, vyjmeme, ale vodu ponecháme. Na rozpálené sádlo dáme na kostičky nakrájenou cibuli, bobkové listy a nové koření. Necháme rozvonět a cibuli zesklovatět. Přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Zalijeme vodou, ve které jsme vařili uzeninu. Přilijeme šlehačku, osolíme, opepříme, dáme cca lžíci octa. Na mírném ohni necháme za občasného promíchávání vařit cca 20 minut. Podle potřeby doředíme mlékem nebo vodou. Poté omáčku propasírujeme, přidáme brambory, které jsme si uvařili ve slupce a následně této zbavili. Přidáme i uzeninu a jak tu, tak brambory nakrájíme na velikost sousta…nebo tak nějak. Nejlepší je na druhý den, kdy se krásně všechny chutě propojí a omáčka se uleží. 

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Naďa Indruchová

    zavřít okno