Pažitka
Název:

Langoše


Langoše


Ingredience:
Ingredience (6-7 kusů):
hladká mouka + na posypání a podsypání250 g
vlažné mléko2 dcl
sůl1/2 lžička
cukr1 lžička
čerstvé droždí1/2 balíčku
olej na smažení
K podávání:
eidam (45%)200 g
tatarská omáčka dle chuti
kečup dle chuti
olivový olej dle potřeby
česnek dle chuti
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Dokřupava usmažené nadýchané kynuté těsto, potřené česnekem, tatarkou, kečupem a hojně posypané strouhaným sýrem. Tak takhle vypadá neodolatelný langoš! A já vám prozradím, jak na něj.

Odvážíme a do větší mísy prosejeme mouku spolu se solí.

Do hrníčku s vlažným mlékem rozdrobíme droždí a promícháme s cukrem a lžičkou mouky. Na teplém místě necháme kvásek vzejít. 

Vzešlý kvásek přilijeme do mísy k mouce.

Vypracujeme nelepivé těsto, které lehce poprášíme moukou a přikryjeme čistou utěrkou. Necháme kynout alespoň půl hodiny. Hodina je lepší. 

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál. Pomocí válečku vyválíme na 2-3 cm vysoký plát, který necháme ještě 10 min dokynout.

Mezitím si v pánvi rozehřejeme olej. Alespoň 1cm vrstvu. Asi tak jako na řízky.

Do mističky prolisujeme česnek. Podle chuti. Já jsem použil 5 stroužků.

K česneku přilijeme asi 3 polévkové lžíce olivového oleje, osolíme a promícháme.

Pomocí hrnečku vykrojíme z těsta kolečko, které roztáhneme po požadované tloušťky a velikosti. Smažíme dozlatova a odkládáme na talířek s ubrouskem na odsání přebytečného tuku.

Langoše podáváme s tím, co máme rádi. Já je mám rád se vším. Čili pomazané česnekem, tatarkou, troškou kečupu a zasypané sýrem.  

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Josef Vratislav Drábek

    zavřít okno