Pažitka
Název:

Lilková "smaženice"


Lilková "smaženice"


Ingredience:
Ingredience:
velký lilek1 ks
rozšlehaná vejce6 ks
smetana4 lžíce
drcený kmín1 lžička
čerstvě mletý pepř špetka
rozetřený česnek2 - 3 stroužky
majoránka špetka
velká cibule nasekaná na drobno1 ks
olej trochu
máslo kousek
Postup přípravy:

To takhle dostanete v květnu chuť na smaženici... V mrazáku už houby dávno nejsou, po ruce žádný zkušený mykolog s májovkami, do houbařské sezóny sakra daleko - ale v lednici čeká už tři dny na spasení lilek. Slovo dalo slovo a začal experiment.   

Lilek omyjeme (neloupeme) a nakrájíme na centimetrová kolečka. Po obou stranách nasolíme a necháme v míse odpočinout (vypotit) asi 30 minut.

Pak kolečka omyjeme pod tekoucí vodou a vysušíme v papírové utěrce. Nakrájíme je na kostičy (asi 1 cm) a smažíme na oleji za občasného prohazování, dokud pěkně nezměkne a nezezlátne. Trvá to nejméne 20 minut.

Mezi tím si na másle s kapkou oleje osmažíme cibulku do zlatova. Přidáme k ní lilky a kmín, krátce orestujeme, poté přijde na řadu česnek, pepř a majoránka. Nakonec vlijeme mírně osolená vejce, která jsme v misce vidličkou lehce rozšlehali se smetanou.

Na velmi mírném plameni smažíme, dokud se směs nespojí. Vajíčka by měla zůstat polotekutá, ne zcela sražená. Podáváme s pečivem, nejlépe posypané petrželkou, kterou jsem ale po ruce neměla (smích).

Mám radost, že pokus vyšel - ke smaženici má tento pokrm hodně blízko. Pokud byste k lilku přidali špetku houbového koření, myslím, že můžete v hospodě směle uzavírat sázky, že podáváte pravou houbovou smaženici.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Daniela Svobodová

    zavřít okno