Pažitka
Název:

Linecký jablečný skořicový koláč s ořechy, mandlemi a rozinkami


Linecký jablečný skořicový koláč s ořechy, mandlemi a rozinkami


Ingredience:
Ingredience:
hladká špaldová mouka T630130 g
České Ghíčko30 g
panela (případně jiné sladidlo)30 g
žloutek1 ks
mandlové mléko2 lžíce
rum1 lžíce
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů1/2 balíčku
olej na vymazání plechu
hrubá mouka na vysypání plechu
Náplň:
jablka3 - 4 ks
skořice dle chuti
rozinky1 - 2 hrsti
vlašské ořechy dle chuti
mandle dle chuti
Postup přípravy:

Sešlo se mi trošku víc jablíček a jablečné koláče patří mezi naše oblíbené, toto těsto je velmi univerzální, můžeme do něj přidat klidně vlašské ořechy, dýni… Stejně tak možností náplní je nesčetně, můžeme jej připravit s tvarohem, případně ve variaci s mandlovým krémem či kešu tvarohem, který naleznete ZDE a mandlový krém pak ZDE.

Příprava těsta je velmi snadná, povolený tuk, cukr, žloutek, rum a mléko v míse či na vále smísíme s prosátou moukou a práškem do pečiva, vypracujeme těsto. Můžeme nechat těsto krátce odležet v lednici, aby se nám s ním dobře pracovalo.

Vezmeme si formu, ve které budeme koláč péct, vytřeme ji olejem, vysypeme moukou.

Nastrouháme jablka nahrubo, přidáme k nim skořici, rozinky. Vyjmeme těsto z lednice, vyválíme z něj potřebný plát o síle 1cm, vložíme jej do formy, těsto propícháme vidličkou, aby se nezdvihalo. Mně zbyla ještě část těsta, které jsem dala stranou.

Koláč naplníme zvolenou náplní, já naplnila nastrouhanými jablky se skořicí a rozinkami, přidala jsem rozlámané vlašské ořechy a mandle. Ze zbylého těsta jsem vytvořila kolem dokola okraj a vykrojila z těsta jablíčka, která jsem dala na střed koláče jako ozdobu a ozdobila špičkami mandlí.

Okraje koláče můžeme potřít vajíčkem nebo tukem, já zvolila České Ghíčko. Koláč vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 25 minut.

Koláč necháme vychladnout a pak již jen stačí vychutnat tu dobrotu.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno