Pažitka
Název:

Lískooříškové máslo s kakaem a mořskou solí


Lískooříškové máslo s kakaem a mořskou solí


Ingredience:
Ingredience (na 1 sklenici):
lískové ořechy1 sklenice (pln po okraj)
mořská sůl1 velká špetka (1/4 lžičky)
vypeckované datle5 a více ks
holandské kakao1 vrchovatá lžíce
rostlinné mléko150 ml
Postup přípravy:

Právě přišla správná doba na zdravou předělávku notorické známé ořechové pomazánky Nutelly. Připravte si mixéry, nažhavte troubu, protože tohle prostě musí zkusit.

Hodí se do kaše, na pečivo a ovoce + jde o přirozeně bezlepkový pokrm. A můj malý TIP od chudé studentky - ořechy nakupuji jednou za čas ve velkém.

Lískové ořechy si přes noc necháme nasáknout vodou. Následně vodu odlijeme, osušíme je a rozprostřeme na plech s pečícím papírem. Pečeme v troubě 10 - 15 minut při teplotě 200°C. Necháme vystydnout. 

Datle vypeckujeme, v misce zalijeme horkou vodou a necháme odstát zhruba 10 - 20 minut. Poté vodu slijeme a datle zlehka osušíme. 

Vystydlé lískové ořechy zbavíme slupek, které po upečení popraskaly a snadno se v dlani od ořechu oddělí. Očištěné ořechy dáme do mixéru, přidáme namočené datle, rostlinné mléko (v nejzazším případě lze použít i klasickou vodu, ale krém pak nevydrží tak dlouho), lžíci medu a špetku soli. Pokud chcete prodloužit trvanlivost másla a máte dostatečně silný mixér, lze mléko a máčení datlí zcela vynechat. 

Začneme mixovat na mood pulzů, a pokud nám ulpívá příliš hmoty na okrajích mixéru, pomůžeme si stěrkou. Jakmile vznikne hutná kaše, přidáme kakao a před spuštěním mixéru ho lžící mírně promícháme. Mixujeme dohladka. 

Pokud se vám bude zdát máslo příliš husté a váš mixér to nebude dobře snášet, přidejte ještě lžíci rostlinného mléka. 

Hotové máslo uchováváme v lednici a spotřebujeme do data spotřeby použitého rostlinného mléka (zhruba 1 - 2 týdny). Pokud použijete z cenových důvodů místo rostlinného mléka pouze vodu, vydrží vám máslo zhruba jeden týden. Doporučuji spotřebovat co nejdříve. V případě, že se rozhodnete tekutiny zcela vynechat, znamená to delší dobu mixování, vyšší nároky na váš mixér, ale zároveň si také prodloužíte dobu trvanlivosti na měsíc a více.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Štěpánka Petrů

    zavřít okno