Pažitka
Název:

Listové čtverce s meruňkou a pudinkem


Listové čtverce s meruňkou a pudinkem


Ingredience:
Ingredience:
listové těsto1 bal
mléko400 ml
vanilkový pudink1 sáček
cukr krystal2 lžíce
meruňky3 - 5 ks
nasekané pistácie1 hrstka
rozšlehané vejce1 ks
Postup přípravy:

Tenhle extra jednoduchý a rychlý moučník budu mít napořád spojený s tetou Eliškou, často ho chystá, když tam v létě jedeme na návštěvu, a já vždycky spořádám alespoň dva kousky a pak se jdu ještě nacpat domácíma meruňkama, malinama, hráškem, jostou, angreštem... no prostě vším možným, co jim zrovna dozrává na zahrádce. Je to taky hrozně fajn moučník, když nemáte moc rádi sladké a nebo ho moc nemůžete, protože v celém receptu jsou jen dvě lžíce cukru v pudinku a i ty vlastně můžete vynechat, jestli máte k dispozici hodně zralé a sladké meruňky. Teta ho teda ještě vždycky popráší moučkovým cukrem, já jsem ho místo toho ozdobila věnečkem z nasekaných pistácií. Jo, a z jednoho listového těsta těch pudinkových čtverců dělá obvykle šest, jenže já si to špatně spočítala při vyvalování těsta a nakonec jich měla devět. Takže záleží na vás, jestli chcete radši silnější vrstvu těsta, nebo třeba máte kolem sebe víc hladových strávníků. A nejlepší jsou tyhle meruňkové čtverce samozřejmě čerstvě upečené.

Těsto vyválíme na obdelník o rozměrech cca 20x30 cm (nebo 30x30 cm pro 9 kousků) a rozkrájíme ho na 6 čtverců o hraně 10x10 cm. Přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem a rozdělíme na ně vanilkový pudink uvařený podle návodu na sáčku ve 400 ml mléka a oslazený podle chuti, okraje těsta necháme volné. Doprostřed pudinku přitiskneme polovinu meruňky, okolo ní nasypeme najemno posekané pistácie. Okraj čtverce potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme zhruba 10-15 minut, až se listové těsto nafoukne a zezlátne.

Tip: Doporučuju nejdříve na plech nachystat listové čtverce, až poté uvařit pudink. Je hotový za pár minut a je potřeba ho na těsto nalít ještě horký. Já jsem to udělala obráceně a pudink mi mezitím začal tuhnout, takže nešel rozetřít na těsto, o škraloupu navrchu ani nemluvě.
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno