Název:Lívanečky z červené řepy pro děti od 1 roku
dětská jídla
Ingredience:
Ingredience: |
uvařená červená řepa | cca 150 g |
plnotučné mléko | 200 ml |
hladká špaldová mouka | 100 g |
Bylinkový tvaroh: |
vaničkový tvaroh | 150 g |
zakysaná smetana | 100 g |
jarní cibulka | hrstka |
nasekaná pažitka | hrstka |
sůl | dle chuti |
Postup přípravy:S červenou řepou mám problém. Možná ho máte taky a možná se i vám uchoval už z dob školních jídelen, kdy se ona červená hmota bez chuti roztékala po talíři s něčím podobně bez chuti a zápachu. Nicméně nikdy se nemá říkat nikdy, a tak se na stará kolena snažím dát jí druhou šanci. Toto je druhé jídlo z řepy a musím říct, že výsledek je rozhodně 2:0 pro řepu.
Řepu nejdříve očistěte a nejlépe v celku
uvařte. Záleží na její velikosti, ale může to trvat přibližně třičtvrtě hodiny. Můžete ji také upéct a při pečení si také můžete pomoct alobalem. Uvařenou pak oloupejte, nakrájejte na kostky a v mixeru s přibližně polovinou mléka umixujte do hladka. Poté postupně vmíchtejte i zbylé mléko a mouku. Množství, které jsem uvedla, berte spíše jako orientační - záleží na velikosti a šťavnatosti řepy. Výsledkem by měla být hmota nádherné růžovo-fialové barvy, která konzistencí připomíná hustější palačinkové těsto. Smažte na pánvi s nepřilnavým povrchem, na dobré pánvi to jde i bez tuku.
Smíchejte uvedené ingredience na bylinkový tvaroh a dosolte dle chuti. Navrstvěte na lívanečky a můžete podávat.
Dětská specifika:
- řepa je vhodná pro děti víceméně od začátku přikrmování, nicméně recept přesto řadím do kategorie od 1 roku, a to především kvůli přítomnosti mléka. Pokud je ale chcete vyzkoušet i pro menší dítě, zkuste nahradit nekterým z mlék rostlinných, případně i vodou.
- stejně tak tvaroh je vhodné zařadit až po prvním roce života. Mladším dětem dejte pouze zakysanou smetanu, kterou mohou od cca 8 měsíců.
Podrobné info:
Počet porcí15 porcí
Čas přípravy15 min
Autor:
zavřít okno