Pažitka
Název:

Makové mléko s datlemi


Makové mléko s datlemi


Ingredience:
Ingredience:
mletý mák100 g
voda900 - 1000 ml
nesířené datle12 ks
Postup přípravy:

Rostlinné mléko je základem bezmléčné diety, kterým jiným začít, než makovým. Makové mléko je přímo vápníkovou bombou. Vzniklé mléko můžeme přidat do moučníků, jen tak do pití, do kávy...Je velmi chutné a připomíná mi svojí chutí bílou kávu. Čím méně vody, tím je chuť máku více výrazná. Jeho příprava je velmi snadná, ale před mixováním se ujistěte, že máte pořádně uzavřenou nádobu. Uklízet mák po celé místnosti je nepříjemná záležitost. Pár nepovedených video ukázek jsem již viděla, a tak jsem k výrobě přistoupila s velkým respektem.

Mletý mák zalijeme odměřeným množstvím vody, přidáme datle a necháme stát 2 - 3 hodiny při pokojové teplotě. Mák bude sedat postupně dolů, průběžně několikrát zamícháme.

Po uplynutí 2 - 3 hodin se pustíme do mixování. Mixujeme přibližně 3 minuty. Makové mléko se krásně napění a dostane mléčnou barvu. Následně vezmeme sítko, do kterého dáme pláténko či plenu a přecedíme, lépe řečeno vymačkáme. Mléko je s datlemi, takže bude mít nádech dozlatova, pokud datle nepřidáte, bude bílé. Sladit samozřejmě nemusíte, to už je na každém, zda si datle přidá či ne. Alternativ na oslazení je celá řada. Můžeme osladit medem, rýžovým sladem...

Mléko nalijeme do lahve či do sklenice, já používám nádoby od Sodastream, případně skleněné s víčkem. Mléko použijeme dle libosti jen tak na pití, do kávy či moučníků. Makové mléko uchováváme v lednici a neskladujeme víc jak 3 dny.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy10 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno