Pažitka
Název:

Manaish - plněné chlebové placky


Manaish - plněné chlebové placky


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka1 kg
celozrnná žitná mouka2 lžíce
sušené droždí1 rovná lžíce
vlažná voda530 - 540 ml
sůl2 lžičky
olej3 lžíce
cukr špetka
Cibulová náplň:
cibule3 ks
mleté nové koření1 lžička
mletá paprika1 lžička
uzená paprika1/2 lžičky
skořice1/4 lžičky
citronová sůl špetka
sůl špetka
pepř špetka
olivový olej
Postup přípravy:

Základem těchto placek je těsto na arabský pita chléb, které se dále plní různými náplněmi. 

Nejčastěji se používá nádivka ze směsi cibule a koření, ze sýru Akawi nebo Zatar, což je směs sušeného, mletého tymiánu, koření sumah a pražených sezamových semínek. Samozřejmě náplně lze libovolně obměňovat, dělám i pizza placky, výborná je i masová náplň s piniovými oříšky.

Placky se obvykle servírují s čerstvou a nakládanou zeleninou, zapijí se čajem s yzopem či šalvějí. Hodí se ke snídani, obědu i večeři.

Zhruba ve 200 ml vlažné vody rozmícháme droždí, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek.

Obě mouky prosejeme, přidáme sůl a promícháme. Přilijeme kvásek, olej, zbytek vody a uhněteme hladké, pružné, nelepivé těsto, které potřeme olejem a necháme asi 40 minut kynout.

Mezitím si můžeme připravit cibulovou náplň.

Cibuli nakrájíme na kostky a na olivovém oleji (nešetřete) zvolna restujeme. Cibule by neměla změnit barvu, měla by pouze změknout.

K hotové cibuli přimícháme koření, citronovou sůl. Směs promícháme a dochutíme solí a pepřem. Necháme vychladnout.

A teď zpátky k těstu. Krásně vykynulo, takže mu můžeme dát pořádně do těla. Pomalu ho vyklopíme na pracovní plochu a rozdělíme na 16 dílů. To uděláme tak, že těsto uchopíme do ruky, mezi palcem a ukazováčkem vytlačíme požadovaný kousek, ten ukroutíme a zarovnáme na bochánek. S těstem se pracuje dobře, nelepí. Takto pokračujeme do vyčerpání těsta. Přikryté necháme 15 minut odpočívat, sebe i těsto.

Poté každý kousek, začneme u toho, který jsme ukroutili jako první, rozválíme na placku cca 0,5 cm vysokou. Opět přikryjeme a necháme dalších 15 minut spočnout.

V této fázi si připravíme pánev, na které budeme placky za sucha opékat. Začneme opět u té, kterou jsme rozváleli jako první. Pořádně ji propícháme vidličkou, aby se nám nenafukovala a pouze z jedné (spodní) strany do červena opečeme.

Téměř finišujeme, placky jsou připravené k plnění. Na každou placku dáme náplň (na vrchní, syrovou stranu) a rychle zapečeme. Buď v troubě, nebo v remosce. Já používám remosku. Pokud se rozhodnete pro troubu, rozpalte ji na 220 - 230 stupňů a zapékejte v horní části asi 2 - 3 minuty. Můžete použít plech nebo mřížku.

Málem bych zapomněla, jak na Zatar, takže tady je návod:

Sušený tymián umelte (klidně přihoďte i trosku oregana), přidejte sumah a pražená sezamová semínka. Všechno smíchejte. Poměr surovin záleží na chuti každého. Takto připravenou směs můžete skladovat v uzavřené nádobě. Skvělá je s čerstvým žervé sýrem.

Při použití na placky zaatar osolte a rozmíchejte v trošce olivového oleje na kaši. Pak už jen namažte slabou vrstvu na placky a zapečte.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Aisha Khatib

    zavřít okno