Pažitka
Název:

Mandlovo-třešňové koláčky - Cherry Bakewell tarts


Mandlovo-třešňové koláčky - Cherry Bakewell tarts


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka1 a 1/4 hrnečku
moučkový cukr1/3 hrnečku
sůl1/2 lžičky
nesolené máslo (nakrájené na kousky)142 g
vaječný žloutek (lehce rozšlehaný s 1 lžící vody)2 ks
Náplň:
nesolené máslo113 g
mandlová pasta (koupit se dá v zahraničí, nebo ji lze udělat doma - viz recept níže)1/3 hrnečku
cukr krystal1/2 hrnečku
vejce (lehce rozšlehané s 1 vaječným bílkem)3 ks
džem1 hrneček
Mandlová pasta:
cukr krystal60 g
med20 g
voda25 g
jemně mleté mandle125 g
máslo13 g
Poleva:
moučkový cukr1 a 1/3 hrnečku
voda4 lžíce
mandlové aroma pár kapek
kandované třešně (nesehnala jsem, použila jsem místo nich koktejlové třešně - před použitím je ale potřeba nechat je pořádně okapat, aby nerozmočily polevu) na ozdobu
Postup přípravy:

Do těchto marcipánových koláčků jsem se zamilovala během mé první návštěvy v Londýně. A protože u nás nejsou k dostání a já jsem bez nich nemohla být, pustila jsem se do hledání receptu, abych je mohla upéct. Doma upečené jsou stejně tak výborné jako ty originální, koupené v Anglii. Doufám, že si na tomto sladkém marcipánovém dezertu pochutnáte stejně jako já :)

Koláč Bakewell Tart je anglické cukroví, které se dělá z křehkého těsta, na němž je vrstva džemu a náplň z mletých mandlí. Bakewell tart je odvozený z Bakewell Pudinku, což je také dezert z křehkého těsta, džemu, vajec a mandlové náplně. Některé verze koláčů se polévají fondánem.

Cherry Bakewell je jednou z verzí původního dezertu, kdy koláček je politý fondánem s mandlovou příchutí a ozdobený polovinou kandované třešně.

Originální recept na koláčky najdete tady, recept na mandlovou pastu, která je do těsta potřeba, pak najdete tady.

Mandlová náplň:
Cukr, med a vodu dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Odstraníme z tepla, přisypeme mandlovou mouku a dobře promícháme. Pokud jsou v pastě hrudky, můžete ji rozmixovat ve food processoru do hladka. Zabalte do potravinářské folie a dejte chladit. Před použitím hmotu prohněťte s máslem, zjemní jí to a nebude tak lepkavá.

Postup:
Nejdříve připravíme těsto. Máslo nakrájíme na kousky, smícháme s moukou, cukrem a solí a buď v ruce nebo pomocí food procesoru vytvoříme drobenku. Poté přidáme žloutky a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme na polovinu, vytvoříme z nich 12 cm disk, zabalíme do potravinářské fólie a dáme minimálně na hodinu vychladit do lednice.

Troubu předehřejte na 200°C.

Jedno těsto rozválíme na 3 mm tenkou placku a vykrájíme z něj 12 koleček o průměru 8 cm (tak velké vykrajovátko nemám, požila jsem obyčejnou sklenici). Vykrájená kolečka natlačte do formy na muffiny.

Pro přípravu náplně vyšlehejte máslo s cukrem do lehké krémové hmoty. Přidejte mandlovou pastu a cukr a vyšlehejte dohladka. Poté po jednom přišlehejte vajíčka. Snižte rychlost mixéru na minimum a přišlehejte mouku.

Do každé formičky dáme jednu lžičku marmelády. Přes marmeládu dáme do výšky těsta mandlovou náplň.

Pečeme v předehřáté troubě dozlatova, cca 12 až 15 minut. Necháme vychladnout a poté můžeme upéct další várku z druhé části těsta.

Po vychladnutí koláčků připravíme polevu. Smícháme cukr s vodou a umícháme dohladka. Každý koláček polevou polijeme a ozdobíme polovinou kandované třešně.

Pozn.: Z uvedeného množství vytvoříte 24 ks koláčků. 

Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Iveta Míková

    zavřít okno