Pažitka
Název:

Medové řezy


Medové řezy


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka500 g
cukr krupice150 g
máslo4 lžíce
med2 lžíce
vejce1 ks
máslo50 g
jedlá soda1 lžička
Krém:
mléko0,5 l
vanilkový pudink2 balíčky
amaretto (můžete nahradit tuzemským rumem)1 lžíce
cukr dle chuti
máslo200 g
Na dokončení:
čokoláda na vaření1 ks
máslo50 g
nahrubo nasekané mandle nebo ořechy dle chuti
Postup přípravy:

Jakákoli naše rodinná oslava se u nás neobejde bez proslulých medových řezů mojí sestry Martiny. Je to už prostě taková tradice.

Těsto: Máslo, mléko a med důkladně rozpustíme ve vodní lázni. Až je vše rozpuštěné, přidáme cukr, vejce a jedlou sodu a důkladně promícháme. Až se cukr rozpustí (stále máme misku ve vodní lázni), dáme si na vál mouku a tekutou směs do ní postupně zapracujeme. Z hotového těsta (nenecháváme odležet v lednici) hned vyválíme 3 placky na pečící papír a každou pečeme cca 4-5 minut na 180 stupňů. Každá trouba peče trochu jinak, takže je důležité placky hlídat, abychom je nespálili. Placky necháme vychladnout.

Krém: Pudinky uvaříme klasicky dle návodu na obalu, jen použijeme pouze 0,6 l mléka na dva pudinky. Nakonec pomocí mixéru do vychladlého pudinku zapracujeme amaretto a povolené máslo. Pokud máte raději sladší krém, zapracujte do směsi ještě podle chuti moučkový cukr.

Krém si rozdělíme na dvě poloviny. Na plech si dáme placku, kterou pomažeme polovinou krému. Na krém přiklopíme druhou placku a taktéž potřeme krémem a přiklopíme plackou poslední. Teď je důležité nechat vše odležet do druhého dne, aby se krém nasáknul do placek a ty pak šly dobře nakrájet. Druhý den si vezmeme čokoládu na vaření a rozpustíme si ji s máslem. Čokoládovou směsí pak medové řezy polijeme a nakonec posypeme mandlemi nebo ořechy. Nakrájíme na čtverečky nebo podle fotografie na čtyřúhelníky.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno