Pažitka
Název:

Medovník


Medovník


Ingredience:
Medové těsto na placky:
hladká mouka450 g
jedlá soda1,5 lžičky
kakao1 lžička
moučkový cukr130 g
máslo180 g
vejce1 ks
med7 zarovnaných lžic
smetana ke šlehání4 lžíce
Rumový sirup:
cukr krupice2,5 lžíce
voda150 ml
rum30 - 50 ml
Karamelový krém:
Salko karamel1 plechovka (cca 400g)
změklé máslo200 g
umleté vlašské ořechy70 g
Směs na obalení:
mleté vlašské ořechy30 g
upečený medový korpus50 g
Postup přípravy:

Medovník je asi jediný dort, který jsem v posledních letech kupovala. Já sama ho moc nemusím, ale je to oblíbený dort, mé dcery už řadu let. Kdysi jsem ho zkoušela upéct, ale výsledek mě příliš neoslovil, takže jsem neměla potřebu ho opakovat. Tenhle recept je ale něco jiného. Doporučila mi ho čtenářka Nikol a já ji za tento tip děkuji. 

Nechci tady spekulovat, zda je lepší nebo horší, než ten kupovaný, z mého pohledu vše domácí je lepší a tato verze medovníku je skvělá. Je sice pravda, že ho dcera po prvním soustu přejmenovala na "rumovník", ale mě osobně nadchl. Možná to bude právě tím rumem.

Příprava se dá zvládnout během jednoho dne, ale můžete si ji i rozložit. Já jsem si jeden večer upekla placky a druhý den promazala a dokončila. Důležité je dort pořádně zvlhčit rumovým sirupem a nechat ho dostatečně rozležet. Řekla bych, že čím déle, tím lépe. Rumu je tam opravdu hodně, i když časem intenzita určitě slábne. Nicméně nechám na vás, zda si jeho množství upravíte. 

Bohužel jsem nestihla fotit během přípravy dortu, ale ZDE si můžeme pustit video přímo od autorky receptu. Recept jsem převzala jen s malými úpravami cukru a medu. 

Z níže uvedeného receptu připravíte medovník o průměru 22 - 23 cm.

Ve větší míse smíchejte prosátou mouku se sodou a kakaem. Ideálně v míse od robota. Do druhé mísy dejte vše ostatní, tj. cukr, máslo, vejce, med a smetanu. Zahřívejte společně v páře a šlehačem šlehejte cca 5 minut. Suroviny by se měli spojit v hladký tekutý krém. Ještě teplý ho přilijte k připravené mouce a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Těsto nechte pár minut odpočinout (zakryté fólií), lehce ztuhne a bude se lépe válet. Mezitím si připravte pět archů pečícího papíru, troubu předehřejte na 180 stupňů. Těsto si rozdělte na 5 stejných dílů, doporučuji odvážit. Každý díl rozválejte na placku o průměru 22 - 23 cm, ráfkem, talířem nebo mísou vhodné velikosti vyřízněte kruh přesně. Placky se budou skládat na sebe, musí být tedy všechny stejné. Zbylé kousky těsta dejte stranou. Doporučuji válet placky rovnou na pečícím papíře, není nutné podsypávat a následně přenášet. Tímto způsobem si připravte všech pět placek. Zbylé kousky těsta  rozválejte do libovolného tvaru, přidejte na papír k některé z placek a upečte společně. Kousky poslouží na obalení dortu. Placky pečte po jedné ve vyhřáté troubě 4 - 5 minut. Nechte zcela vychladnout. Pokud nebudete plnit hned, proložte je papírem a zabalte. Možno i zamrazit.

Rumový sirup

Cukr s vodou svařte, stačí jen chvilka, aby se cukr rozpustil. Nechte zcela vychladnout, pak přidejte rum a promíchejte. Množství rumu nechám na vás, já dala těch 50 ml a bylo to z dortu opravdu hodně cítit. Nicméně my máme rum rádi, takže nám to nevadilo.

Karamelový krém

Změklé máslo vyšlehejte a postupně zašlehejte celou plechovku karamelového Salka. Nakonec vmíchejte mleté vlašské ořechy. Krém není příliš tuhý, ale díky tomu se bude lépe mazat.

Sestavení dortu

Krém si v misce rozdělte na 5 dílů (4 přijdou mezi placky + 1 na obmazání). První placku položte na tác a pokapejte celou dostatečně rumovým sirupem. Dobře to jde mašlovačkou nebo štětcem. Pokud vám placka na tácu klouže, můžete si trošku krému máznout na tác a tím placku přilepit. První placku potřete jedním dílem krému, hezky po celé ploše. Připravte si druhou placku, kterou nejdříve zvlhčete sirupem z jedné strany, zvlhčenou stranou položte na krém a placku pokapejte i z té druhé vrchní strany. Rozetřete druhý díl krému a pokračujte stejně s dalšími plackami. Pouze první placka je zvlhčená jen z vrchní strany, zbývající čtyři placky pokapejte vždy z obou stran. Na medovník byste měly spotřebovat celou dávku sirupu, je potřeba vlhčit opravdu hodně. 

Pokud máte krém příliš řídký a dort vám během mazání nedrží dobře pohromadě, dejte ho na chvilku ztuhnout do lednice a pak pokračujte. Jakmile máte celý dort promazaný, dejte ho na 10 - 15 minut vychladit do lednice. Pak ho celý pomažte z vrchu i z boků. Opět dejte na pár minut vychladit, pak ho celý obalte ve směsi korpusu a ořechů.

Směs na obalení

Vše společně rozmixujte do jemného prášku a směsí obalte medovník. Po stranách to jde dobře kartou (stěrkou). Dejte do lednice minimálně na 24 hodin vychladit, čím déle, tím lépe. 

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Michaela Landová

    zavřít okno