Pažitka
Název:

Meruňkový koláč s mandlovým tvarohem

bez lepku, mléka, vajec, pro vegetaríány, vegany


Meruňkový koláč s mandlovým tvarohem


Ingredience:
Korpus:
jablko1 ks
hruška1 ks
banán1 ks
Alsan bio (nebo máslo)100 g
rýžová mouka150 g
Kůra z chemicky neošetřeného citronu a z 1/2 šťáva dle chuti
prášek do pečiva bez fosfátů bio-nebio2 lžičky
Náplň:
Qvark vegan mandlový tvaroh bio1 balení
hruška1 ks
meruňky dle potřeby
Přeliv:
agarová tyčinka country life1 ks
fresh hroznová šťáva100 ml
voda200 ml
Postup přípravy:

Jeden z koláčů, který nám moje maminka připravovala v létě, příjemné ochlazení v horkých dnech, já si jej trošku poupravila. No trošku víc. Maminka nám jej připravovala z klasické mouky, tvarohu a smetany. Já se rozhodla pro jinou variantu jak je u mě zvykem bez vajec, lepku a mléčné bílkoviny. Vlastně je to úplně jiný koláč, ale vzhledem se neliší a chutí je úžasný.

Z jablka, hrušky a banánu uděláme pyré, přidáme alsan a vyšleháme jej společně s ovocným pyré, přisypeme mouky, prášek do pečiva, nastrouhanou kůru z citronu a šťávu z něj a už jen těsto zamícháme, nalijeme jej do formy na koláč, já měla formu o průměru 27cm a 4 formičky na tartaletky. Plníme do 1/2 formy.

Formy s těstem vložíme do trouby a pečeme na 180°C přibližně 30 minut. Vyzkoušíme špejlí.

Po upečení necháme korpus vychladnout. Po vychladnutí si připravíme krém.

Qvark tvaroh smícháme s hruškovým pyré a v případě potřeby dosladíme, já nepřislazovala.

Na vychladlý korpus navrstvíme krém, poklademe jej plátky meruňek a zalijeme agarem.

Přeliv z agaru jsem udělala následovně:
1 agarovou tyčinku jsem namočila do fresh šťávy z hroznů, kterou jsem si odšťavnila, přidala jsem navíc 200ml vody, tyčinku jsem namočila na 15 minut, následně jsem ji povařila za stálého míchání metličkou do rozpuštění agaru, nechala lehce zchladnout, aby agar nebyl horký. Koláč a tartaletky jsem následně připraveným přelivem zalila.
Necháme vychladit v lednici.

Poznámka:

Formu je zapotřebí naplnit jen do 1/2, budeme přidávat krém, meruňky a agar, který je tekutý a z formy by jinak tekl. Pokud se nepovede odhadnout množství, můžeme si pomoci pevným alobalem a vytvořit pevný okraj, abycom mohli agarem koláč polít a následně dát ztuhnout.
Rozhodně doporučuji koláč vychladit v lednici, koláč se velmi dobře krájí.
Na dno formy jsem dala pro jistotu pečící papír. Do tartalek jsem pečící papír nedávala a korpus šel krásně vyklopit.
Mouku lze nahradit špaldovou, ale myslím, že není vůbec na škodu si občas od lepku ulevit. Pokud použijete klasickou mouku, počítejte s tím, že lepek korpus vyžene nahoru, bude třeba upravit poměr mouky a surovin. Bezlepkové mouky nejdou při pečení nahoru tolik jako mouky s lepkem. Tvaroh lze samozřejmě nahradit za klasický, pokud nemáte žádné omezení. Alsan bio je rostlinnou náhražkou za máslo. Citron i citronovou kůru můžeme vynechat, není nutností, ale celý koláč je velmi příjemně osvěžující.

Z uvedených surovin připravíte koláč do formy o průměru 27 cm a do 4 forem na tartaletky o průměru 9 cm.


Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno