Pažitka
Název:

Mikulášská roláda


Mikulášská roláda


Ingredience:
Ingredience:
vejce6 ks
hladká mouka3 lžíce
polohrubá mouka2 lžíce
solamyl1 lžíce
cukr krupice6 lžic
kakao40 g
kypřící prášek1 lžička
sůl malá špetka
Náplň:
mléko200 ml
kokos120 g
hladká mouka60 g
cukr moučka150 g
máslo200 g
rum2 lžíce
meruňková marmeláda2 lžíce
Postup přípravy:

Mikulášská roláda, která vás určitě překvapí svou vláčností a chutí. Posypte ji hojně kokosem a zažijete malé chuťové "dobrodružství".

Bílky s cukrem a špetičkou soli vyšleháme do pevného sněhu. Vše ostatní smícháme v misce a dvakrát prosejeme. Do bílkového snížku uvrhneme postupně žloutky a vyšleháme. Poté něžně, s láskou a péčí vmícháme to sypké a 2x proseté 

Nezapomene si předehřát troubu na 200 °C, horní + spodní ohřev s ventilátorem. Žádný horkovzduch, nenenéé!

Na plech, ten normální, nízký, dáme pečící papír a těsto s pomocí stěrky rozetřeme na ten papír. Hezky, od rohu do rohu, zleva doprava, od východu na západ. Tak, teď to dáme do předehřáté trouby, natáhneme "minutku" a pečeme cca 5 - 7 minut.
Horký plát překlopíme na navlhčenou utěrku a i s ní zavineme. Necháme chladnout a uděláme si náplň.

Mléko nalijeme do rendlíku a přivedeme k bodu varu. Kokos s moukou si promícháme v misce a přidáme do vroucího mléka. Vznikne nám hustá kaše, do které hned dáme máslo, ale už nevaříme. Po rozpuštění másla přidáme cukr, promícháme a odstavíme do chladna. Po zchladnutí přidáme rum.

Chladnou roládu opatrně rozvineme, potřeme slabou vrstvou marmelády. Pokud je příliš tuhá (ta marmeláda), přidáme trochu rumu nebo vody. Pak naneseme kokosový krém, trochu si necháme na finální pomazání a něžně zavineme.
No, a máme hotovo. Roládu necháme ztuhnout, my si dáme kávičku a budeme čekat čerty, anděly nebo Mikuláše. Každý podle zásluh (smích)

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Naďa Indruchová

    zavřít okno