Pažitka
Název:

Mini hamburgery s ricottou

dětská jídla


Mini hamburgery s ricottou


Ingredience:
Ingredience na hamburgery:
mleté hovězí maso od řezníka500 g
ricotta1 balení
čerstvá pažitka2 hrsti
sušený česnek špetka
pepř špetka
sůl špetka
čerstvá rajčata hrstka
rukola, polníček, zelený salát dle chuti hrst
Domácí houstičky:
hladká pšeničná mouka100 g
špaldová mouka160 g
plnotučné mléko158 g
rozpuštěné máslo26 g
cukru15 g
vejce (na potření)25 g
sůl5 g
instantní droždí3 g
Postup přípravy:

Slyšeli jste už někdy o sýru ricotta? Je to sýr, který je mezi mléčnými výrobky ten s nejnižším obsahem tuku. Vyrábí se ze syrovátky, která je velmi bohatá na vitaminíny a minerály. 

Nejdříve začneme dělat domácí houstičky, protože potřebují asi 1 hodnu kynout.

1. Smíchejte všechny sypké ingredience na houstičky. Oba druhy mouky, droždí, cukr a sůl.

2. Potom přidejte máslo, vejce a mléko a nechte robota aby vám těsto řádně prohnětl. Nebo se do toho pusť rukama a vařečkou. Těsto má lepit až ve chvíli, kdy do něj zaboříte prst. Má být měkké nesmí to být tvrdá kompaktní koule. Dejte ho odpočívat na hodinu.

3. Připravte si všechny zbylé ingredience na hamburgery. Z masa utvořte malé placičky. Rozpalte gril.

4. Ricottu promíchejte se špetkou sušeného česneku, trochou soli pepře a na jemno nasekanou pažitkou (můžete jí i natrhat rukama a nebo poprosit maminku o pomoc).

5. Rajčátka si nakrájejte na plátky a omyjte si polníček.

6. Teď už určitě uběhla tak hodinka od kynutí těsta, tak si ho vezměte k ruce ke grilu a uválejte z něj několik malých houstiček. Nám to s Lindou vyšlo asi na 8 mini-houstiček. Každou pomažte rozkvedlaným vajíčkem a posypte sezamem.

7. Houstičky dejte na nepřímé grilovaní asi na 5 – 10 minut do zavřeného grilu. (Pokud máte plynový gril, tak oheň přímo pod houstičkami stáhněte na minimum, na grilu na dřevěné uhlí odehrabte rozpálené uhlí na stranu a houstičky ogrilujte na straně, kde uhlí nebude. Gril musí být opravdu zavřený!

8. Dejte hamburgery do grilu, houstičky zkontrolujte a pokud již jsou hotové vytáhněte. Hamburgery otočte. Houstičky nechte lehce vychladnout a podélně rozřízněte. Vyndejte hamburgery z grilu.

9. Můžete začít plnit!!! Nejdříve trochu ricotty, pak hotový hamburgery na to rajčátka, salátek a přiklopit!

Doboru chuť!

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Petra a Linda Novotné

    zavřít okno