Pažitka
Název:

Mladé hovězí na víně, hlívě a zelenině


Mladé hovězí na víně, hlívě a zelenině


Ingredience:
Ingredience:
mladé hovězí1 kg
hlíva150 g
suché víno500 ml
cibule2 ks
mrkev2 ks
petržel1 ks
celerová nať2 stonky
libeček1 stonek
olej dle potřeby
máslo dle potřeby
kmín dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
listová petržel dle chuti
Postup přípravy:

Vždycky si říkám, že musím zkusit něco nového, ale u toho hovězího stejně vždy skončím u zeleninové omáčky a kaše. Já to prostě miluju. 

Očištěnou cibuli nakrájejte najemno. V hrnci rozpalte asi dvě lžíce oleje a cibulku orestujte. Hlívu pokrájejte nahrubo a přidejte k cibuli. Společně opékejte asi 20 minut.

Maso si pokrájejte na větší kusy. Mrkev s petrželí oloupejte a nakrájejte na silná kolečka.

Když je cibulka pěkně do hněda, přidejte k ní maso a restujte ze všech stran, dokud se maso nezatáhne. Přidejte dvě špetky kmínu, sůl, pepř, pokrájenou zeleninu a podlijte vínem. Přiveďte k varu a nechte asi deset minut provařit bez poklice. Tím se zbavíte alkoholu. Přidejte libeček a celerovou nať, pokud maso vykukuje, přilijte vodu do výšky masa, přiklopte poklicí a na mírném ohni vařte asi hodinu a půl doměkka.

Když je maso měkké, vyndejte libeček a celerovou nať a vyhoďte. Pokud chcete mít omáčku hustou a hladkou, vyndejte maso bokem na talíř a obsah hrnce rozmixujte nebo aspoň jeho část. Nakonec do omáčky přidejte lžíci másla a nechte ji rozpustit za stálého míchání. Kdo drží linii, máslo vynechá.

Servírujte s bramborovou kaší a nakonec zasypte nasekanou listovou petrželí. Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno