Pažitka
Název:

Mocha čokoládová pěna


Mocha čokoládová pěna


Ingredience:
Ingredience:
hořká čokoláda, ideálně 70% kakaa a více170 g
máslo170 g
instantní káva3 lžíce
vařicí voda2 lžíce
vejce - žlutky a bílky zvlášť4 ks
cukr krupice + lžíce navíc150 g
irská whisky2 lžíce
sůl špetka
40% smetana - vyšlehaná1 kelímek
Postup přípravy:

Božsky krémová a jemná pěna, přitom s výraznou kávovou chutí, pokud jste někdy váhali, zda ji vyzkoušet, tak už neváhejte a určitě vyzkoušejte. 

Nad vodní lázní (kastrůlek a na něj posazená miska) si připravte čokoládu s máslem - nakrájené na malé kousky je nechejte na mírném ohni rozpustit, promíchávejte dokud se směs nespojí a přidejte instantní kávu promíchanou s vařicí vodou, následně nechejte zchladnout. Kastrůlek s vodou nechejte na plotně, ve větší míse smíchejte vodu s dvěma hrstmi ledových kostek a do misky, která je ohni i ledu vzdorná (tzn. nevadí jí teplotní změny) a půjde následně posadit do misky s ledem dejte 4 žloutky, všechen cukr, whisky a lžíci studené vody, toto vše posaďte nejprve nad vařicí vodní lázeň a promíchejte až je směs hladká a její konzistence se podobá majonéze, následně přendejte misku do ledové lázně a za stálého míchání počkejte, dokud nezhoustne. Pozor, aby se vám do misky s vaječnou směsí nedostala žádná voda z ledové lázně! Nyní přimíchejte do této směsi čokoládovou směs. V jiné míse ušlehejte z bílků se špetkou soli tuhý sníh, přidejte lžíci cukru krupice a opět šlehejte do velmi pevné konzistence. Do vychladlé čokoládovo-vaječné směsi nyní zapracujte opatrně a pomalu ušlehané bílky. Vzniklou pěnu dejte do menších nádob, ve kterých chcete servírovat, lze použít např. skleničky na víno. Pěnu nechejte min. 3-4 hodiny chladit v lednici, ideální je nechat ji tam přes noc. Před podáváním ozdobte ušlehanou smetanou a lístkem máty. 

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Tereza Krejčí

    zavřít okno