Pažitka
Název:

Mrkvový dort


Mrkvový dort


Ingredience:
Korpus (průměr formy cca 18 cm):
hladká mouka125 g
třtinový cukr150 g
najemno nastrouhaná mrkev175 g
nasekané vlašské ořechy50 g
olej140 ml
vejce2 ks
prášek do pečiva1/2 lžičky
jedlá soda1/2 lžičky
skořice1/2 lžičky
muškátový květ (oříšek) špetka
himalájská sůl větší špetka
citronová kůra1 lžička
Grand Marnier2 lžíce
Krém:
mascarpone200 g
tvaroh250 g
smetana ke šlehání250 ml
moučkový cukr2 lžíce
vanilkový extrakt pár kapek
Na ozdobu:
fíky dle chuti
hroznové víno dle chuti
nasekané pistácie hrst
Postup přípravy:

Tento dort je můj oblíbený především díky tomu, jak je nádherně vláčný. Korpus je plný strouhané mrkve a krásně chuťově ladí k těmto podzimním dnům. Krém můžete použít jakýkoli. Já jsem zvolila tento jednoduchý tvarohový, vy ale klidně použijte svého favorita. Já bych k tomuto korpusu klidně použila třeba krém ze slaného karamelu.

1. Vejce si vyšleháme s cukrem do světlé pěny. 

2. Mouku si s práškem do pečiva a jedlou sodou důkladně prosejeme.

3. Do vyšlehaných vajíček přidáváme postupně olej. Poté přidáme prosátou směs, skořici, muškátový květ, sůl, citronovou kůru a nakonec mrkev a ořechy.

4. Hotové těsto rozlijeme do dortové formy (dno vyložené pečícím papírem a boky vymazané máslem) o velikosti cca 18 cm.

5. Pečeme na 180 stupňů cca 40 minut.

6. Mezitím si připravíme krém. V robotu vymícháme tvaroh s mascarpone, vanilkovým extraktem a cukrem, poté přidáme šlehačku a šleháme do husté pěny. 

7. Vychladlý korpus si prořízneme napůl a pokapeme Grand Marnier. Spodní díl promžeme cca 1/3 krému, zbytek použijeme nahoru a kolem dortu. 

8. Dort ozdobíme nakrájenými fík, hroznovým vínem a pistáciemi.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno