Korpus (průměr formy cca 18 cm): | |
hladká mouka | 125 g |
třtinový cukr | 150 g |
najemno nastrouhaná mrkev | 175 g |
nasekané vlašské ořechy | 50 g |
olej | 140 ml |
vejce | 2 ks |
prášek do pečiva | 1/2 lžičky |
jedlá soda | 1/2 lžičky |
skořice | 1/2 lžičky |
muškátový květ (oříšek) | špetka |
himalájská sůl | větší špetka |
citronová kůra | 1 lžička |
Grand Marnier | 2 lžíce |
Krém: | |
mascarpone | 200 g |
tvaroh | 250 g |
smetana ke šlehání | 250 ml |
moučkový cukr | 2 lžíce |
vanilkový extrakt | pár kapek |
Na ozdobu: | |
fíky | dle chuti |
hroznové víno | dle chuti |
nasekané pistácie | hrst |
Tento dort je můj oblíbený především díky tomu, jak je nádherně vláčný. Korpus je plný strouhané mrkve a krásně chuťově ladí k těmto podzimním dnům. Krém můžete použít jakýkoli. Já jsem zvolila tento jednoduchý tvarohový, vy ale klidně použijte svého favorita. Já bych k tomuto korpusu klidně použila třeba krém ze slaného karamelu.
1. Vejce si vyšleháme s cukrem do světlé pěny.
2. Mouku si s práškem do pečiva a jedlou sodou důkladně prosejeme.
3. Do vyšlehaných vajíček přidáváme postupně olej. Poté přidáme prosátou směs, skořici, muškátový květ, sůl, citronovou kůru a nakonec mrkev a ořechy.
4. Hotové těsto rozlijeme do dortové formy (dno vyložené pečícím papírem a boky vymazané máslem) o velikosti cca 18 cm.
5. Pečeme na 180 stupňů cca 40 minut.
6. Mezitím si připravíme krém. V robotu vymícháme tvaroh s mascarpone, vanilkovým extraktem a cukrem, poté přidáme šlehačku a šleháme do husté pěny.
7. Vychladlý korpus si prořízneme napůl a pokapeme Grand Marnier. Spodní díl promžeme cca 1/3 krému, zbytek použijeme nahoru a kolem dortu.
8. Dort ozdobíme nakrájenými fík, hroznovým vínem a pistáciemi.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ