Pažitka
Název:

Můj neoblíbenější cibulový koláč

vegetariánský recept


Můj neoblíbenější cibulový koláč


Ingredience:
Ingredience na těsto:
chlebová mouka100 g
celozrnná mouka40 g
máslo80 g
studená voda0,4 dcl
sezamová semínka3 lžíce
Náplň:
červená cibule4 ks
bílá cibule2 ks
máslo40 g
vejce2 ks
třtinový cukr4 lžíce
sůl1 špetka
pepř1 špetka
zakysaná smetana200 g
smetana ke šlehání200 g
sýr ementál200 g
Postup přípravy:

Neznám jiné jídlo, než je cibulový koláč, které bych si s chutí dala k snídani, svačině, obědu i večeři aniž by mi to přišlo divné! Tenhle je navíc z křehkého sezamového těsta, pokrytého zkaramelizovanou červenou cibulkou, zasypanou ementálem - prostě grandiózní kombinace. A pokud se Vám zdá, že ta fotka není úplně nic moc - tak mi věřte, že u takto dokonalé záležitosti mě lepší food styling prostě nenapadl, chuť zakousnout se do něj naprosto ochromila mé fotografické schopnosti!

Nejprve si připravíme těsto. Máslo rozpustíme a vlijeme ho do mouky, spojíme, až se nám vytvoří hrudky, zalijeme je studenou vodou a po přidání sezamu a zhruba lžičky soli vypracujeme těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet v lednici alespoň hodinu.
 
Mezitím si připravíme náplň do koláče. Cibule nakrájíme na proužky a osmažíme je na másle, když se začnou vybarvovat, posypeme je cukrem, aby zkaramelizovaly. Posolíme, opepříme a dáme stranou.
 
Nyní si vypracujeme zálivku. Nastrouháme si nahrubo ementál, přidáme k němu dvě vajíčka, obě smetany, osolíme, opepříme a zamícháme vše dohromady.
 
Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
 
Vyválíme si těsto, vyložíme jím formu, napovrchu ho několikrát propíchneme vidličkou a dáme ho na 10 minut do trouby. Po deseti minutách ho vyndáme, pokryjeme ho cibulí a zalijeme zálivkou.
 
Pečeme na 170 stupňů zhruba 30 minut.
 
Podáváme, až vychladne (jinak ho nenakrájíte). Poté ho vždy ohřeji v mikrovlnné troubě a je to prostě lahoda!
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Ivana Chlumáková

    zavřít okno