Pažitka
Název:

Nadýchaná bublanina se sněhovými pusinkami


Nadýchaná bublanina se sněhovými pusinkami


Ingredience:
máslo + něco málo na vymazání formy60 g
smetana ke šlehání1 lžíce
vanilkový lusk1 ks
hladká mouka110 g
jemně mleté mandle50 g
kypřící prášek1 lžička
sůl špetka
moučkový cukr100 g
vejce (velikost M - pokojové teploty)3 ks
jahody (půl nakrájené na kostičky, půl půlených) popř. klidně použijte cca 5 lžic nutely jako já200 g
moučkový cukr na poprášení
Pusinky (cca 50g):
moučkový cukr225 g
bílky3 ks
kukuřičný škrob1/2 lžíce
bílý vinný ocet2 lžičky
Ingredience:
Postup přípravy:

Upéct dokonalou bublaninu, to není žádná sranda. Zvlášť, když chcete, aby byla opravdu nadýchaná, ba přímo načechraná jako peříčka. Vyzkoušela jsem spoustu těst, od hrníčkových, které pekla už babička, až po ty profesionály přesně odvážené. Ale žádné nebylo pořád tak akorát. 

Až jsem Ji našla v jednom starém vydání Apetitu. Byla tam. Už na obrázku působila jako sen. Bublanina všech bublanin, s mandlemi a sněhovými pusinkami. A tomu nešlo odolat. V první verzi jsem ji pekla s jahodami a bílým chřestem, ale... Nikdy, když zapínáte troubu na časovač a chystáte se od ní odejít (děj se vůle Boží), nezapomeňte také zkontrolovat, kolik máte na troubě stupňů. Já na to zapomněla a místo nadýchané, božské radosti jsem vytáhla černou cihlu. Odpočívej v pokoji, jahodová bublanino. 

Hned druhý den jsem se ale pustila do pokusu číslo dvě. Bohužel už mi nezbyly ani jahody, ani chřest. Nedělala jsem si ale s náplní hlavu. Mým cílem bylo přeci supertěsto! Musím říct, že nejvíce mi dala zabrat asi samotná tvorba sněhových pusinek. Ale všechno vyšlo, tak jak mělo. A já jásám. Bublanina je tak nadýchaná, že když na ni sáhnete prstem, slyšíte, jak šustí. :-) Když se do ní zakousnete, překvapí vás mandlové, vláčné těsto, pražené mandličky a naprosto roztajete ve chvíli, kdy vám v puse exploduje sněhová pusinka. Paradise! Pojďte si tu nádheru také upéct. 

Nejprve si připravte formu nebo pekáček. Uvedené množství surovin je na koláčovou formu o průměru cca 24cm. Chcete-li použít pekáček (20x30) udělejte bublaninu z dvojité dávky. Vámi vybranou formu tedy vymažte pořádně máslem a vysypte jemně mletou strouhankou, dětskou krupičkou nebo hrubou moukou, já vysypávám ráda strouhankou.

Troubu si předehřejte na 160°C. V malém rendlíku si rozehřejte máslo, stáhněte ho z ohně a vmíchejte smetanu a dřeň, kterou pomocí nože vyškrábněte z rozpůleného vanilkového lusku.

V misce si smíchejte mouku, mandle, kypřící prášek a špetku soli, odložte stranou.

Cukr vyšlehejte s vejci do světlé nadýchané pěny. Tady si dejte opravdu záležet. Právě zde vzniká to nadýchané božství, které dělá tuto bublaninu nadpozemskou. Šlehejte minimálně 5 minut, dokud nezískáte světlý (téměř bílý) nadýchaný krém. Do něj pak opatrně vmíchejte (vařečkou už ne šlehačem) vychladlé máslo, a pomalu zapracujte i moučnou směs. Pokud budete dělat bublaninu jahodovou, přidejte nakrájenou část jahod do těsta právě teď. (Samozřejmě můžete použít i broskve, třešně atp.)

Hladké těsto přesuňte do pekáčku a popř. poklaďte zbylými jahodami. Já jsem použila, co doma bylo. A bylo před nákupem, takže jsem opravdu vybírala z ničeho. Použila jsem tedy místo ovoce pár lžic nutely. Tu jsem ledabyle rozložila po povrchu těsta.

Takto připravenou bublaninu posypte plátky mandlí a dejte do trouby a pečte cca 45 minut dozlatova a tak, aby špejle zapíchnutá do středu, vyšla čistá.

Bublaninu nechte vychladnout, posypte drcenými pusinkami a lehce pocukrujte.

A jak na pusinky? 

Ač se to zdá jako malá alchymie, není jejich výroba zase tak složitá.

Troubu předehřejte na 140°C. Plech vyložte pečícím papírem. Pomocí šlehače vyšlehejte bílky do pěny. Pak postupně, ve třech dávkách, přisypte cukr. Další dávku přidejte až ve chvíli, kdy bude ta první dokonale zašlehaná. Přidejte kukuřičný škrob a vinný ocet a šlehejte, dokud sníh nebude lesklý, pevný a tuhý. Trvat to bude cca 5 minut. 

Na připravené plechy pomocí cukrářského sáčku nastříkejte malé pusinky a pečte cca 40 minut. Troubu vypněte, ale neotvírejte, nechte pusinky ještě další hodinu v troubě, aby se "vysušily". Potom je opatrně vyjměte a nechte vychladnout. (Zabalené v pečícím papíru a zavřené ve vzduchotěsné nádobě vydrží několik dnů, zmražené až měsíc.) 

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Barbora Venháčová

    zavřít okno