Pažitka
Název:

Noky v červeném zelí


Noky v červeném zelí


Ingredience:
Noky:
brambory400 g
vejce1 ks
polohrubá mouka250 g
máslo2 lžíce
sůl špetka
Zelí:
hlávkové červené zelí600 g
cibule1 ks
jablko1 ks
jablečný mošt nebo šťáva100 ml
zelninový vývar200 ml
hřebíček3 ks
celá skořice (svitek)1 ks
nové koření2 kuličky
bobkové listy2 ks
žampiony200 g
vlašské ořechy (30 g) hrstička
krupicový cukr1 - 3 lžíce
jablečný ocet (může být i vinný bílý)1 - 3 lžíce
sůl dle potřeby
olej4 lžíce
Postup přípravy:

Kombinace domácích bramborových noků s červeným zelím s žampiony a vlašskými ořechy je nejen zajímavá, ale velmi chutná rychlá večeře.

Nejdříve si připravíme těsto: brambory řádně vydrbeme kartáčkem pod vodou a dáme vařit i se slupkou doměkka. Vodu osolíme. Zatímco se nám brambory vaří a poté budou chladnout, uděláme si zelí. Kafe taky můžeme. Zelí zbavíme košťálů a vrchních listů a nakrájíme na jemné nudličky. Cibuli nakrájíme najemno. Jablko, zbavené slupky a jadřince, nastrouháme nahrubo na slzičkovém struhadle. Do hrnce, ve kterém budeme zelí dusit, dáme 2 lžíce oleje a na něm orestujerme cibulku. Až nám zesklovatí, přidáme všechno koření. Až se nám toto rozvoní, přidáme zelí, jablko, mošt a vývar. Toho jen půlku, druhou přidáme dle potřeby v průběhu dušení ( toho zelí.. do boha ) Osolíme, ocukrujeme, ooctujeme.. toto vše děláme s citem a podle svých zvyklostí a chuti. Do hotového a námi vymazleného zelí přihodíme nahrubo sekané ořechy. Očištěné žampiony orestujeme v pánvi na zbývajícím oleji. Já jsem přidala ždibec másla. Trošku osolíme. Restujeme cca 5 minut.
A jdeme na ty ňoky: částečně vychladlé brambory zbavíme slupky a najemno nastrouháme nebo prolisujeme. Přidáme mouku, vajíčko, lžičku soli a rozpuštěné, zchladlé máslo. Vypracujeme na vále, posypaném moukou, pružné těsto. Umyjeme si zapatlané končetiny a postavíme vodu na vaření ňoků. Vodou nebudeme šetřit a taky ji osolíme. Jdeme tvořit nočky, kočky.
Z těsta si uděláme váleček, který pak krájíme na stejně velké dílky. Snažíme se tvarovat noky. Já se snažila moc, to mi věřte, ale nokům se to teda moc nepodobá  Vidličkou do nich vytlačíme vroubky. Vhodíme je pak do vroucí vody. Jakmile vyplavou, aby se podívaly, zda máme vypitou tu kávu, ihned je vylovíme děrovanou lžící. Dáme do sítka okapat a můžeme zlehka omastit přepuštěným máslem. Tak, teď to všechno zkompletujeme dohromady, nezapomeňte na ty žampiony v pánvi.. ty tam patří taky. Kdo chce, může v talíři doladit čerstvě mletým pepřem. Dobrou chuť.
P.S. masojedci mají smůlu.. nebo ne.. takový flákanec krkovice na grilu by k tomu šel nááramně dobře.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Naďa Indruchová

    zavřít okno