Korpus: | |
tmavá čokoláda (min. 60 % kakaa) | 200 g |
máslo + na vymazání formy | 200 g |
instantní káva | 1 lžíce |
vroucí voda | 120 ml |
hladká mouka | 190 g |
prášek do pečiva | 3 lžičky |
jedlá soda | 1/4 lžičky |
třtinový cukr typu muscovado | 200 g |
kakao | 25 g |
středně velké vejce | 4 ks |
podmáslí | 5 lžic |
Krém: | |
tmavá čokoláda (min. 60% kakaa) | 400 g |
smetana ke šlehání | 400 g |
třtinový cukr | 4 lžíce |
Upečte si vynikající čokoládový dort, který si může každý dozdobit dle své chuti a vlastní fantazie.
Nejprve si připravíme krém - několik hodin dopředu. Po uvaření je řídký a musíme počkat, až zhoustne. Takže smetanu vylijeme do rendlíku a zahříváme téměř k varu, nevaříme. Rozmícháme cukr a nalijeme na čokoládu, kterou jsme si nalámali na dílky. Vymícháme do hladka. Necháme chladnout.
Korpus:
Do mísy si prosejeme mouku promíchanou se sodou, kypřícím práškem a kakaem. Přidáme žloutky a podmáslí. Z bílků šleháme sníh. Před jeho dokončením přidáváme po částech cukr a stále šleháme, dokud se nám nedělají pevné špičky.
V kastrolku si rozehřejeme máslo (nesmí se vařit). Kávu zalijeme vroucí vodou a přilijeme do másla. Přidáme čokoládu a mícháme, dokud se vše nespojí. Rozpuštěnou čokoládu s máslem vlijeme k mouce a promícháme. Pak do této směsi po částech lehce překlápěním vmícháme sníh.
Hmotu vlijeme do máslem vytřené dortové formy (26 cm) a dáme do trouby vyhřáté na 160°C. Pečeme cca 1 hodinu (závisí na každé troubě). Zkoušíme špejlí. Musíme si ale uvědomit, že je v těstě čokoláda, takže špejle bude vždy trochu vlhká.
Po upečení necháme vychladnout ve formě. Po vychladnutí vyndáme a rozkrojíme. Potřeme částí vychladlého krému, přiklopíme druhou polovinou korpusu a zbytkem krému potřeme celý povrch dortu.
Dozdobíme podle chuti a fantazie. V rámci toho, že je to dort čokoládový by měl být dozdoben zase čokoládou - hobliny atd.
Já použil čokoládové tyčinky a udělal jsem čokoládovou misku, do které jsem dal pár kousků ovoce namočeného do čiré želatiny. Podruhé jsem potřel lístky bílou čokoládou a po ztuhnutí sloupl a doplnil belgickými pralinkami.