Pažitka
Název:

Ovesný arašídový dort s čokoládou (tyčinky, muffiny)


Ovesný arašídový dort s čokoládou (tyčinky, muffiny)


Ingredience:
Základ:
jemné ovesné vločky150 g
datlová pasta60 g
kakaové máslo50 g
javorový sirup5 lžic
Navíc můžete přidat:
kešu ořechy hrst
vlašské ořechy hrst
přírodní Šmkoun50 g
Zdobení:
čokoláda na vaření Vivani, případně Ghítela dle potřeby
pražené arašídy4 - 5 hrstí
kokosový olej1 a 1/2 lžíce
javorový sirup či med dle chuti
Postup přípravy:

V poslední době ujíždíme na arašídech a měla jsem strašnou chuť na kombinaci kakaového másla, čokolády, arašídů a vzniklo toto. Je to naprosto famózní záležitost a neskutečně žravé. Úžasné na tom je, že si můžete připravit tento dezert jako dort, tyčinky, na plech, muffiny, prostě dle vlastních možností a fantazie. Do základu korpusu si můžeme přidat, co zrovna máme, samozřejmě lze tvořit i kombinace se sušeným ovocem, každému dle vlastní chuti. Je to úžasná rychlovka, kterou zvládne každý a udělá hodně parády, když čekáte nečekanou návštěvu a potřebujete něco rychlého.

Na pánev nasypeme ovesné vločky a krátce zamícháme nasucho. Přidáme ve vodní lázni rozpuštěné kakaové máslo (lze použít i kokosový olej, ale chuť kakaového másla je intenzivní po kakau), najemno nastrouhanou datlovou pastu a javorový sirup. Krátce prohřejeme, zamícháme, vysypeme do mísy a počkáme, dokud se do směsi bude moci sáhnout rukou. Když je směs méně teplá, vše pořádně s pomocí rukou spojíme a propracujeme. Můžeme přidat i další suroviny, já si přidala nalámané kešu a vlašské ořechy. Vzniklou směs upěchujeme do dortové formy, kterou si vysteleme pečícím papírem. Lze použít jakoukoliv formu - silikonovou, na plech či vytvarovat tyčinky, to už je na vlastní kreativitě.

Upěchovanou směs polijeme čokoládou na vaření, kterou jsme si rozpustili ve vodní lázni, případně můžeme potřít Ghítelou, která se sem skvěle hodí či jinou pomazánkou (arašídové máslo). Já měla tentokrát chuť na čokoládu a Ghítelu mi malý snědl.

Nasucho i prohřejeme na pánvi pražené arašídy a nasypeme je do čokolády. Ve vodní lázni si rozehřejeme kokosový olej, do kterého přidáme javorový sirup či med. Nebude se pojit tak se toho neděste, a přelijeme opražené arašídy. Hotovo, takto vzniklou hříšnou dobrůtku dáme zatuhnout do lednice a čekáme! Je to dlouhé čekání, takže nedočkavci můžou dát krátce do mrazáku. 

Před samotným krájením necháme chvíli stát na kuchyňské lince, ale nedočkavci si poradí a přeci jen si kus odříznout. 

Přeji dobrou chuť!

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno