Pažitka
Název:

Ovocný makovec


Ovocný makovec


Ingredience:
Ingredience:
mletý mák200 g
střední jablka2 ks
vejce4 ks
tuk (např. Hera)70 g
třtinový cukr55 g
mletá skořice1/2 lžičk
směs ovoce (rybíz, maliny, ostružiny...)200 g
Postup přípravy:

Dnes odpoledne nás doma "honila mlsná". Začalo to už obědem, kdy si dcerka objednala šišky s mákem. Měla jsem jen velké balení máku, a proto jsem přemýšlela, jak ten zbytek upotřebím. Zkusila jsem tedy makovec, a protože moučníky jen z máku jsou spíše suší, přidala jsem do těst jablka a do samotného makovce i směs ovoce, které ve výsledné chuti příjemně štíplo. Pro mě velkou výhodou je i fakt, že je tento moučník bezlepkový.

Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Bílky si vyšleháme a dáme stranou. V druhé míse vyšleháme žloutky s cukrem, poté přidáme povolený tuk, na jemno nastrouhané jablko a postupně přidáváme mák, nakonec skořici a promícháváme. Jako poslední do směsi opatrně zamícháme bílky. Formu na chlebíček si vyložíme pečícím papírem a polovinu směsi dáme do formy a poklademe na ni část ovoce. Poté přidáme druhou polovinu směsi a navrch dáme zbytek ovoce. 

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Pečeme v předehřáté troubě cca 50 minut. Zda je upečeno zkusíme špejlí. Pokud se nelepí, je upečeno.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno