Pažitka
Název:

Pečená dýně s bazalkovým dipem

vegetariánský recept


Pečená dýně s bazalkovým dipem


Ingredience:
Ingredience:
střední dýně Hokkaido1 ks
olivový olej Borges Extra Virgin4 lžíce
himalájská sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
čerstvé bylinky (bazalka, rozmarýn, tymián) nebo rukola na posypání dle chuti
Dip:
zakysaná smetana (řecký jogurt)1 ks
lístky čerstvé bazalky malá hrstka
česnek1 malý stroužek
himalájská sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř dle chuti
Postup přípravy:

Dýně Hokkaido je pro nás v kuchyni v posledních letech stejně běžná jako jiné druhy zeleniny. Dá se z ní připravit spousta pokrmů. Já miluji hlavně dýňovou polévku a především tuto rychlovku, kterou především na podzim připravuji hodně často.

1. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. 

2. Dýni důkladně omyjeme, odstraníme konce, rozkrojíme ji napůl a vydlabeme vnitřek (dýni neloupeme). Poté si ji nakrájíme na měsíčky (cca 1 - 1,5 cm silné).

3. Plech si vyložíme pečícím papírem. V míse smícháme olivový olej se solí a pepřem a dýni v něm promícháme. Pečeme, dokud dýně není měkká a zlatavá. Trvá to zhruba 20 - 30 minut.

4. Než se nám dýně upeče, připravím si bazalkový dip. Smícháme zakysanou smetanu s nadrobno nakrájenou bazalkou. Dip ještě osolíme, opepříme a přidáme malý stroužek utřeného česneku.

5. Dýni posypanou čerstvými bylinkami servírujeme s bazalkovým dipem.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno