Pažitka
Název:

Pečená dýně s parmazánem a bazalkovým dipem


Pečená dýně s parmazánem a bazalkovým dipem


Ingredience:
Ingredience:
dýně Hokkaido1 ks
olivový olej Extra Virgin dle potřeby
vločková sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř špetka
parmazán dle potřeby
čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián nebo bazalka) dle chuti
Dip:
zakysaná smetana1 kelímek
bazalka dle chuti
česnek1 malý stroužek
sůl dle chuti
pepř špetka
Postup přípravy:

Za chvíli nám začne sezóna dýní Hokkaido, a tak tu máme s předstihem jeden recept na nejjednodušší přípravu dýně. A protože v jednoduchosti je krása, doplnila jsem pečenou dýni jednoduchým dipem s bazalkou.

Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.

Mezitím si očistíme dýni. Nejdříve ji důkladně omyjeme, odstraníme konce a pak si ji rozkrojíme napůl a vydlabeme vnitřek. Poté si ji už nakrájíme na měsíčky (cca 1-1,5 cm silné). Já osobně nechávám dýni i se slupkou a neloupu ji.

Plech si vyložíme pečícím papírem a měsíčky dýně na něj poklademe. Pak už jen dýni pokapeme olivovým olejem, dobře osolíme, opepříme a posypeme parmazánem. Pečeme, dokud dýně není měkká. Trvá to zhruba 20-25 minut.

Než se nám dýně upeče, připravíme si bazalkový dip. Smícháme zakysanou smetanu s nadrobno nakrájenou bazalkou. Dip ještě osolíme, opepříme a přidáme malý stroužek česneku.

Dýni posypanou čerstvými bylinkami servírujeme s bazalkovým dipem.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Romana Böhmová

    zavřít okno