Ingredience: | |
dýně Hokkaido | 1 ks |
olivový olej Extra Virgin | dle potřeby |
vločková sůl | dle chuti |
čerstvě mletý pepř | špetka |
parmazán | dle potřeby |
čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián nebo bazalka) | dle chuti |
Dip: | |
zakysaná smetana | 1 kelímek |
bazalka | dle chuti |
česnek | 1 malý stroužek |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
Za chvíli nám začne sezóna dýní Hokkaido, a tak tu máme s předstihem jeden recept na nejjednodušší přípravu dýně. A protože v jednoduchosti je krása, doplnila jsem pečenou dýni jednoduchým dipem s bazalkou.
Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
Mezitím si očistíme dýni. Nejdříve ji důkladně omyjeme, odstraníme konce a pak si ji rozkrojíme napůl a vydlabeme vnitřek. Poté si ji už nakrájíme na měsíčky (cca 1-1,5 cm silné). Já osobně nechávám dýni i se slupkou a neloupu ji.
Plech si vyložíme pečícím papírem a měsíčky dýně na něj poklademe. Pak už jen dýni pokapeme olivovým olejem, dobře osolíme, opepříme a posypeme parmazánem. Pečeme, dokud dýně není měkká. Trvá to zhruba 20-25 minut.
Než se nám dýně upeče, připravíme si bazalkový dip. Smícháme zakysanou smetanu s nadrobno nakrájenou bazalkou. Dip ještě osolíme, opepříme a přidáme malý stroužek česneku.
Dýni posypanou čerstvými bylinkami servírujeme s bazalkovým dipem.
Podrobné info: