Pažitka
Název:

Pečené kuře na citronech s dýňovou kaší


Pečené kuře na citronech s dýňovou kaší


Ingredience:
Ingredience:
malé kuřátko či půlka většího1 ks
citrony2 ks
česnek (přepůlený napříč)2 palice
větší červená cibule1 ks
máslo2 lžíce
sůl dle chuti
čerstvě namletý pepř dle chuti
tymián hrst
bílé víno1/2 hrnku
vývar1/2 hrnku
Kaše:
dýně Hokkaido1/2 ks
větší brambora1 ks
sůl dle chuti
pepř dle chuti
máslo dle potřeby
Postup přípravy:

Od února se vyhýbám alkoholu. Fajn, cítím se svěže, lehce, kocovina mi nekazí plány, myslí mi to jako za studentských let. Jenže co s těmi železnými zásobami výtečného vína? Myslím, že alkohol v jídle se nepočítá. A tak tu máme kuře na citronech, přičemž omastek jsem svařila právě s vínem. Hmmm, mňam!

Předehřejeme troubu na 220°C. Kuře dobře omyjte, zbavte nečistot a tučných částí. Vložte jej do pečící mísy, osolte, popepřete a do něj, či pod něj vložte jeden na měsíčky nakrájený citron, většinu tymiánu a česnek z půl palice zbavené slupek. Poklaďte na kuře plátky másla, podlijte jej vodou a kolem něj rozložte zbylé přepůlené palice česneku, na čtvrtky nakrájenou červenou cibuli, čtvrtky citronu, posypte tymiánem, případně ještě pepřem a solí. Dejte péct přikryté alobalem minimálně na 1,5 hodiny.

Cca po hodině pečení si připravte kaši. Nakrájejte dýni na kostičky, brambor na ještě menší kostičky a dejte vařit do osolené vody. Jakmile bude vše měkké (dýně bude zřejmě dříve, nevadí), slijte, přidejte máslo a rozmačkejte na kaši. Ochuťte solí, pepřem dle chuti a máte hotovo. Žádné mléko není třeba. 

Poté zpět ke kuřeti. V rendlíku svařte vývar od kuřete a víno a při varu zredukujte toto množství na polovinu (cca 5 minut). Podlévali-li jste málo a šťávy není dostatek, můžete přidat trochu vývaru z kostky. Šťávou pak polijte jak kuře, tak i kaši.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lucie Lužná

    zavřít okno