Pažitka
Název:

Pečený domácí pudink s jablečným želé


Pečený domácí pudink s jablečným želé


Ingredience:
Ingredience na pudink:
smetana200 ml
plnotučné mléko200 ml
žloutky5 ks
cukr80 g
Želé:
oloupaná navinutá jablka2 ks
voda100 ml
cukr100 g
citron1 ks
plátková želatina
Postup přípravy:

Opět děkuji za inspiraci kuchaři Honzovi z kulinárního studia, doufám, že si pochutnáte, jako já.

Žloutky, cukr, smetanu a mléko smícháme a pozvolna zahřejeme na 40°C. Pak směs vlijeme do čtyř nádobek vhodných k zapékání. V troubě pečeme při 95°C, dokud pudink neztuhne - trvá to asi půl hodinky.

Z cukru vytvoříme světlý karamel (cukr vsypeme na pánev, nemícháme, jen pánví občas zatřeseme a pozvolna zahříváme. Míchat začneme až ve chvíli, kdy se cukr rozpouští - a nemícháme příliš usilovně). Poté přidáme jablka, která nakrájíme na kostičky. K jablkům po chvíli přilijeme 100 ml vody a citronovou šťávu. Když se jablka uvaří, rozmixujeme je. Želé přelijeme do odměrky, abychom věděli, kolik použít želatiny.

Želatinu pak namočíme ve studené vodě a když změkne, vymačkáme ji. Pak ji necháme rozpustit v teplé jablečné směsi (v případě nutnosti směs prohřejeme). Promícháme a nalijeme na upečený pudink zchladlý.

Pudink necháme vychladnout (v lednici) do druhého dne. 

Želé můžeme také nalít do nižší misky a po ztuhnutí podávat k pudinku nakrájené na kostičky.

Na závěr můžeme dozdobit skořicovou "oplatkou".

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Daniela Svobodová

    zavřít okno