Pažitka
Název:

Perníkové mini donuty s čokoládovou polevou


Perníkové mini donuty s čokoládovou polevou


Ingredience:
Ingredience:
špaldová mouka typ 6302 hrnky (250 ml)
třtinový cukr3/4 hrnku
prášek do pečiva bez fosfátů1 lžička
sůl špetka
koření medový perník1 lžička
vejce2 ks
mléko1 a 1/4 hrnku
rozpuštěné a zchladlé máslo60 g
máslo na vymazání formiček
hrubá mouka na vysypání
Čokoládová poleva:
vysokoprocentní čokoláda65 g
máslo10 g
plnotučné mléko400 ml
barevné kuličky, směs celozrnných lupínků a sušeného ovoce, drobečky z donutů dle chuti a fantazie
Postup přípravy:

Dlouho mě lákaly a nakonec jsem se rozhodla je vyzkoušet. Mluvím teď o donutech Už na samém počátku jsem věděla, že nechci kynuté a smažené. Chtěla jsem donuty pečené v troubě, ale zase jsem neměla formu. I tak mě to neodradilo a dala jsem se do jejich přípravy s malou vychytávkou místo formy. S výsledkem jsem byla moc spokojená a nejvíce můj malý pacient, kvůli kterému jsem je dnes udělala.

V míse si smícháme mouku, třtinový cukr, prášek do pečiva, sůl, koření medový perník. V druhé míse si prošleháme vejce s povoleným a zchladlým máslem a mlékem. Poté „mokré“ ingredience přidáme do „suchých“ a vše promícháme. Vznikne tekutější těsto. Pakliže máte formu na donuty, tak už ji jen vymažete máslem a vysypete hrubou moukou. Já bohužel formu neměla, tak jsem si pomohla jinak.

Pomocí alobalu jsem si udělala pruhy cca 12 cm dlouhé a 5 cm široké (je dobré mít pruh široký 10 cm a přehnout jej na polovinu, bude tak pevnější) a tyto jsem si namotala na prst, abych vytvořila „ruličku“, kterou jsem na jednom konci zamotala (na druhém konci zůstal malý kruh. Takto nachystané ruličky jsem pak postavila doprostřed vymazané a vysypané formy na muffiny. Těsto na donuty jsem pak lila do formiček a vždy přidržela ruličku, aby se neposunula a zůstala veprostřed. Těsto jsem lila tak do ¾ formy. Donuty jsem pekla v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut. Pokud Vám přeci jen některý donut povyskočí víc než byste chtěli, můžete jej trochu seříznout nožem a těsto rozdrobit a použít jako posypku.

Poté jsem je vyndala, nechala zchladnout a opatrně krouživým pohybem vyndala alobalové ruličky. V donutu tak vznikla jejich pověstná díra uprostřed.

Mezitím, co donuty chladly, jsem si ve vodní lázni rozehřála čokoládu společně s máslem a poté pomalu přilévala mléko. Do této čokoládové polevy jsem pak máčela horní polovinu donutů a odkládala je na mřížku a hned posypala vybranou posypkou. Je vhodné nechat čokoládu v chladu ztuhnout.

Podrobné info:
Počet porcí15 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno