Pažitka
Název:

Pesto z medvědího česneku


Pesto z medvědího česneku


Ingredience:
Ingredience:
medvědí česnek200 g
olivový olej120 - 150 ml
slunečnicová semínka50 g
strouhaný parmazán50 g
růžová sůl1 lžička
Postup přípravy:

Letos jsem si udělala v kalendáři velký vykřičník, abych zase nešla trhat medvědí česnek s křížkem po funuse. Takže když se u nás v parku minulý týden zazelenalo, byla jsem v pozoru. A včera jsem jako většina ostatních lítala s košíkem po tom voňavém trávníku. A první věc, kterou jsem z něj doma stvořila, bylo samozřejmě pesto. A má teda grády!!!

Všechny ingredience rozmixujeme do hladké pasty. Pesto přendáme do čistých skleniček, povrch zalijeme olejem a skladujeme v lednici. Používáme na dochucení masa, polévek, na pizzu, jen tak na chleba s lučinou apod. 
Pesto vydrží dlouho, pokud vždy použijete čistou lžíci a povrch bude zakápnutý olejem. Pokud i přesto máte strach o trvanlivost, klidně umixujte jen listy s olejem a solí.

Co ještě, ještě z medvědího česneku?

Máte doma taky plnou vanu této úžasné rostlinky? Pesto už nemáte kde skladovat, "špenát" už Vám leze krkem a na chleba s lučinou a medvědem už se nemůžete ani podívat? Ale je Vám líto zbytek vyhodit? Udělejte si ochucené máslo, olej, medvědí tinkturu, zkuste nasušit.

Recepty netřeba. Na máslo jednoduše umixujte jedno povolené máslo s velkou hrstí omytých listů (popř. můžete přidat i špetku soli). Hmotu nandejte na potravinářskou fólii a stočte do válečku, vložte do mrazničky, a jak dostanete chuť na steak či filet, stačí ukrojit plátek a fantasticky dochucené (nejen) maso máte vcukuletu.
Voňavý olej získáte, pokud do skleněné láhve naložíte pár lístků a zalijete olejem (sílu si volíte dle chuti, já dala 6ks na 500ml řepkového oleje). 
Vitaminovou bombu v podobě tinktury pro dospělé vytvoříte napěchováním medvědího česneku do uzavíratelné sklenice a zalitím vodkou, aby byly listy ponořené. Nechte u okna a za 14 dní máte přírodní lék na nachlazení a výborný posilovač imunity. 
A sušený? To se teprve uvidí, zatím je v sušičce.

Tak sušená varianta doplněna, trvalo to asi 5 hodin na 70 stupňů a krásně nám voní celý byt.

Více inspirace hledejte na internetu, jako já.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy10 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno