Pažitka
Název:

Petrželová karí polévka


Petrželová karí polévka


Ingredience:
Ingredience:
střední petržel3 ks
hruška1 ks
menší brambora1 ks
cibule1 ks
rajčata2 ks
mrkev1 ks
kurkuma1 lžička
mletá skořice1/2 lžičky
muškátový oříšek1/4 lžičky
sůl dle chuti
olivový olej dle potřeby
petrželka malý svazek
mandlové plátky hrst
Postup přípravy:

Na první pohled se tváří jako obyčejná krémová zeleninová polévka, ale zdání opravdu klame. Stačí jedno nadechnutí nosem a najednou se vám roztančí chuťové buňky, a to díky směsi koření, které se do této polévky přidává. Kari je svým původem tamilské označení pokrmu, připomínajícího ragú, tedy kousky masa, ryby nebo zeleniny v omáčce. V tomto významu je pojem dnes rozšířen po celé Indii. Pokrm kari je jistým druhem ragú, tedy různé druhy na malé kousky nakrájeného masa, ryby nebo zeleniny, podávané v husté omáčce.

Oloupanou petržel, mrkev, cibuli, brambor a hrušku, osmahneme v tlakovém hrnci na troše oleje a necháme chytnout nazlátlou barvou. Přidáme oloupaná a vykrojená rajčata, zase krátce osmahneme a zasypeme kurkumou, skořicí a muškátovým oříškem a vaříme cca 10 minut, až bude zelenina měkká. Mezitím si na pánvi nasucho pražíme mandlové lístky, ale jen mírně aby se nespálily. Jakmile je zelenina měkká, přidáme petrželku a vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Dle potřeby dochutíme solí. Polévku podáváme s opraženými mandlovými lístky.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno